Гігієна праці при роботі з пестицидами і мінеральними добривами

Роз’яснення з цього питання надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці в області Наталія Струтинська.

 У сільському господарстві працівники можуть контактувати з пестицидами під час виконання різних трудових операцій (транспортування, їх зберігання, застосування для обробки рослин, виконання сільськогосподарських робіт на раніше оброблених пестицидами ділянках та інше).

Пестициди, якими користуються в сільському господарстві для боротьби з шкідниками і хворобами рослин і тварин, що належать до різних груп хімічних сполук (хлорорганічних, фосфорорганічних, карбамідовіх, препаратів міді, ціаніду та інших), застосовують на різних етапах сільськогосподарського виробництва, починаючи від підготовки насіння до висіву і до обприскування рослин у період їх вегетації. 
  Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи, але й безпосередньо через неушкоджену шкіру, слизові оболонки очей, через травний канал. Деякі з них мають здатність накопичуватися в організмі і через тривалий період часу викликати хронічні отруєння. Потрапивши в організм,  пестициди можуть уражати центральну нервову систему, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це треба знати і враховувати не тільки спеціалістам сільського господарства, які зобов'язані раціонально вирішувати питання конкретного застосування пестицидів на практиці, але і всім тим, хто працює з пестицидами.

Серед профілактичних заходів важливе значення має недопущення до роботи з пестицидами осіб, які мають протипоказання за станом здоров'я.

Це забезпечується проведенням попередніх медичних оглядів осіб, які повинні працювати з пестицидами незалежно від того, постійна ця  робота чи тимчасова, сезонна. Тривалість роботи з пестицидами першого і другого класів небезпеки не повинна перевищувати 4 години, з іншими 6 годин за добу (із доробкою іншого часу робочого дня на операціях, не пов'язаних із застосуванням пестицидів).

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град.С.

У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і приймання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 метрів від межі застосування пестицидів.

 Категорично забороняється здійснювати ремонт і регулювання апаратури при наявності в ній пестицидів. У випадку незначних пошкоджень ремонтні роботи проводяться при вимкнених механізмах з застосуванням засобів індивідуального захисту. При серйозних пошкодженнях машин і апаратури  їх звільняють від пестицидів, знешкоджують і доставляють на пункт ремонту.  

Так, до роботи з пестицидами не допускаються особи, що не досягли 18 років, вагітні і жінки, що годують. Не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблені пестицидами площі  діти шкільного віку.

До заходів медичного  характеру належить також виявлення у працюючих з пестицидами початкових ознак, змін в організмі під їх впливом. З цією метою один раз на рік проводяться медичні огляди осіб, які постійно контактують з пестицидами. 
Зокрема, таким періодичним медичним оглядом підлягають ті с-г робітники, які виконують роботи з хімічними речовинами (наприклад: на складах пестицидів, тракторних обприскувачах, на приготуванні робочих розчинів пестицидів та інше), а також ті, хто працює на станціях захисту рослин, відповідно до Наказу МОЗ України     № 246 від 21.05.2007 року «Про затвердження порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».  

До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

Адміністрація підприємства (господарства) зобов'язана видавати засоби механізації, спеціальний одяг, спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору. Особи, що контактують із пестицидами  (транспортування, зберігання, фасування,  навантаження, розвантаження, приготування робочих розчинів, заправка апаратури, протруювання і сівба посівного матеріалу, його фасування, транспортування і зберігання, навантаження і розвантаження, а також фумігація, обприскування, обпилювання, внесення в грунт, дезінсекція, дератизація та інше), зобов'язані використовувати справні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), з урахуванням ступеню небезпечності пестициду, рекомендованих заходів безпеки при  виконанні дій з препаратами та вимог інструкції по їх безпечному застосуванню.   

Добір ЗІЗ і контроль за правильністю їх використання забезпечують відповідальні за проведення робіт з пестицидами особи. Комплект ЗІЗ – спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази повинні бути підібрані індивідуально та закріплені за кожним працюючим на весь період роботи. Засоби індивідуального захисту повинні зберігатися в індивідуальних шафах у спеціально виділеному сухоу, чистому приміщенні, що добре провітрюється. Забороняється зберігати ЗІЗ в одному приміщенні з пестицидами, відносити додому, носити після роботи.

Перед початком роботи з пестицидами у всіх складських приміщеннях і у вагонах необхідно організувати наскрізне провітрювання (не менше 30 хвилин) за допомогою відкривання дверних прорізів, вікон, люків. 

Під час перебування на складі забороняється – прийом їжі, пиття, паління; робота без спецодягу і ЗІЗ; присутність сторонніх осіб, не зайнятих  безпосередньо роботою на складі.

Для працюючих повинні бути передбачені санітарно-побутові приміщення  (роздягальні, душові, туалет, а також кімната прийому їжі). 

Після роботи засоби індивідуального захисту знімають у такому порядку: рукавички, не знімаючи з рук, миють у 5% розчині соди (500 гр кальцинованої соди на відро води), промивають їх водою, після чого знімають захисні окуляри та респіратор, спецвзуття, халат, головний убір. Окуляри респіраторів протирають 5% розчином кальцинованої соди; знімають рукавички і миють руки з милом. Прання спецодягу повинне здійснюватися в міру забруднення, але не рідше, ніж через 6 робочих днів.

Всі відомчі інструкції  по виконанню будь-яких дій із пестицидами повинні грунтуватися на ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)