Посадовці почули про зміни до законодавства про державний ринковий нагляд

Посадовим особам приватного підприємства «Укргазкомфорт» проведений семінар з питань змін  до законодавства в сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції. Головний державний інспектор відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Станіслав Сітнік розповів, що Верховною Радою України прийнятоЗакон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства в сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції», який набрав чинності 26.03.2020 року.

Закон направлений на забезпечення цивілізованого та прозорого ринку, боротьби з недобросовісною конкуренцією та іншими практиками нелегального чи напівлегального виробництва та імпорту нехарчової продукції, розумного балансу між суспільними інтересами та інтересами і правами підприємців.

Під час проведення заходу Станіславом  Сітніком було наголошено, що прийнятий Закон України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції»  передбачає, що розповсюджувачі, які надали документацію, що дає змогу ідентифікувати суб’єкта господарювання, який поставив їм продукцію, за реалізацію продукції що не відповідає вимогам до відповідальності не притягуються, а у разі якщо суб’єкт господарювання не зможе надати таку документацію, то на нього накладається штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 51000 гривень.

Присутні почули, що дія Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» не поширюється на Закон України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Предметом державного ринкового нагляду є не суб’єкт господарювання, а окремі види (типи), категорії та/або групи продукції, які виготовив (ввів в обіг) або реалізує суб’єкт господарювання.

Також, роз’яснено слухачам, що  Законом внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Господарського кодексу України, законів України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про Національну поліцію» зміни, які спрямовані на вдосконалення системи державного ринкового нагляду за безпечністю продукції, яка вводиться в обіг та розповсюджується на території України.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)