Запитуйте-відповідаємо!

Які адміністративно-господарські санкції вживаються до суб’єктів господарювання відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» ?

 Роз'яснення надає головний державний інспектор  відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Станіслав Сітнік.

 

Якщо орган ринкового нагляду встановив, що продукція відповідає встановленим вимогам, але становить ризик для життя та здоров’я громадян або інших аспектів захисту суспільних інтересів, він невідкладно вимагає від суб’єкта вжити заходів для усунення такого ризику, вилучення продукції з обігу та/або відкликання її з ринку залежно від характеру визначеного ризику.

Розмір штрафів, встановлений ст. 44 Закону №2735  та ст. 15 Закону №2736 до виробників та розповсюджувачів  складає:

введення в обіг продукції, що становить серйозний ризик – 102 000 грн.

створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок характеристик продукції -170 000 грн.

невиконання припису про негайне усунення порушень вимог щодо представлення за місцем проведення ярмарку, виставки, показу чи демонстрації в інший спосіб продукції, що не відповідає встановленим вимогам - 17 000 грн.

невиконання або неповного виконання рішення органу державного ринкового нагляду про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, визначених частинами першою та другою статті 29 Закону №2735 - 34 000 грн.

введення в обіг продукції, яка не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 та частиною третьою статті 29 Закону №2735 ) – 51 000 грн.

недодержання умов зберігання продукції у розповсюджувача – 34 000 грн.

невиконання або неповного виконання рішення органу державного ринкового нагляду про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, визначених частиною першою  статті 28 Закону №2735  - 170 000 грн.

невиконання або неповного виконання рішення органу державного ринкового нагляду про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, визначених   статтею 29 Закону №2735 – 102 000 грн.

Адміністративно-господарські санкції застосовуються за кожну модель, артикул чи партію продукції, яка є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, незалежно від кількості одиниць такої продукції та/або місць її реалізації. 

Суб’єкт господарювання має сплатити штраф у п’ятнадцятиденний строк з дня отримання постанови про його накладення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)