Купівля та продаж валюти понад 50 прожиткових мінімумів має декларуватись

З метою належного забезпечення суб’єктами декларування вимог антикорупційного законодавства, головний спеціаліст з питань запобігання корупції Управління Держпраці у Кіровоградській області Ангеліна Мусієнко повідомляє про останні зміни у законодавстві.

 Здійснюючи операцію з обміну валюти (правочин), особа набуває новий актив – грошові кошти у новій валюті.

Цей правочин підлягає відображенню у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування» декларації у випадку, коли розмір разового видатку чи вартість предмета правочину перевищує суму 50 прожиткових мінімумів (ПМ) для працездатних осіб.

Для цілей декларування розмір прожиткового мінімуму застосовується той, що встановлено на 1 січня відповідного року - у 2020 році обсяг 50-ти прожиткових мінімумів становить 105 100 грн.

Крім того, у разі здійснення разового видатку на купівлю валюти на суму, яка перевищує 50 ПМ, суб’єкт декларування, на якого поширюються вимоги частини другої статті 52 Закону, повинен подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Таке роз’яснення 2 квітня 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило на офіційному сайті агентства (https://nazk.gov.ua/)

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)