Завершено розслідування та проведено превентивні заходи у зв’язку із смертельним випадком із працівником Голованівського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго»

Комісія, утворена наказом Управління Держпраці у Кіровоградській області провела спеціальне розслідування нещасного випадку, що стався з працівником Голованівського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго», який наприкінці 2019 року загинув від ураження електричним струмом під час випробування електрообладнання. Строк роботи комісії було продовжено згідно з у зв’язку з відсутністю відповіді про причини смерті та судово-медичного обстеження.

 Нещасний випадок стався під часвипробування обладнання підстанції 35/10 кВ «Голованівська». Відповідно до виданого інженером бригади служби діагностики та захисту від перенапруги наряду-допуску, бригада повинна була бути допущена до проведення високовольтних випробувань вакуумних вимикачів, трансформатора напруги та іншого електрообладнання.

36- річний електромонтер бригади отримав дозвіл на підготовку робочого місця згідно з нарядом-допуском. Після цього, не вимкнувши необхідне обладнання, взяв вказівник напруги 10 кВ та направився до комірки, де необхідно було встановити переносне заземлення. Тримаючи в руці вказівник напруги та притримуючи нею відкрите сітчасте огородження, знявши перед цим діелектричну рукавицю електромонтер спробував прибрати павутиння у дверному прорізу комірки. Він не перевірив наявність напруги на струмовідних частинах і наблизився на недопустиму відстань (менше 0,6 метра) до шин 10 кВ між роз'єднувачем С-12-1 та вимикачем С-12, які знаходились під напругою, і був уражений електричним струмом.

Потерпілому надали домедичну допомогу, викликали «швидку», але врятувати не вдалося.

Комісія дійшла висновку, що нещасний випадокпов'язаний з виробництвом, складається акт за формою Н-1/П і береться на облік ПрАТ «Кіровоградобленерго». Було порушено вимоги Правил безпечної експлуатації електроустановок, Правил експлуатації електрозахисних засобів інструкції з охорони праці для електромонтера оперативно-виїзної бригади району електричних мереж в частині порядку проведення технічних заходів безпеки під час підготовки робочого місця, наближення на недопустиму відстань до неогороджених струмовідних частин, що знаходяться під напругою та виконання робіт в електроустановці без застосування електрозахисних засобів. Диспетчери районного диспетчерського пункту допустили порушення підлеглими працівниками вимог діючих нормативних документів, інструкцій з охорони праці та оперативно-виробничої дисципліни та в частині здійснення контролю за діями оперативних працівників при несені чергування.

Фахівці Управління Держпраці провели заходи, під час яких детально проаналізували причини цього нещасного випадку, не тільки в ряді районів електричних мереж підприємства, а й на інших виробничих об’єктах області, де експлуатується потужне електрообладнання.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)