В Управлінні Держпраці систематично здійснюються контрольні заходи щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства

 Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Ангеліна Мусієнко під час засідання Громадської ради при Управлінні Держпраці в області у своїй доповіді зазначила, що демократичні перетворення, що нині відбуваються в державі, супроводжуються складними процесами реформування політичних, економічних і правових відносин. Однією з найважливіших складових цього вкрай непростого процесу є запобігання та протидія корупції.

    З метою реалізації державної політики з питань запобігання корупції, профілактики та попередження причин і умов, які сприяють проявам корупції та іншим неправомірним діянням, а також відповідно до законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу», постанови Кабінету Міністрів України «Питання запобігання і виявлення корупції» від 4 вересня 2013 року №706, затвердженого Плану заходів щодо запобігання корупції на 2019 рік, в Управлінні Держпраці у Кіровоградській області  проводилась відповідна робота.

  Головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції Ангеліною Мусієнко систематично здійснюються контрольні заходи щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства.

 Робота в цьому напрямку спрямована перш за все на профілактику та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності Управління Держпраці у Кіровоградській області, зменшення їх впливу на загальні результати роботи.

Пріоритетним напрямком роботи залишається превентивний підхід. Відтак методична, консультаційна та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце та має на меті забезпечення належного знання та розуміння працівниками _ положень антикорупційного законодавства та формування негативного ставлення до корупції.

На апаратних нарадах систематично:

-      обговорюються питання антикорупційного спрямування;

-      повідомляються зміни в діючих нормативно-правових актах;

-    акцентується увага на необхідності належного дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Постійно підвищується кваліфікація державних службовців Управління Держпраці у Кіровоградській області, зокрема, проводяться навчання, семінари та інші комунікативні заходи спрямовані на додержання законів, недопущення вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Так, протягом звітного періоду проведено 14 навчань, на яких розглядались питання антикорупційного законодавства. Для наглядності та кращого сприйняття лекційних (навчальних) матеріалів, застосовувались презентаційні матеріали.

Під час навчання опрацьовувались норми Закону України “Про запобігання корупції”, зокрема щодо:

-  заповнення та подання декларацій на офіційному веб-сайті НАЗК;

-  недопущення прийняття неправомірної вигоди та порядок необхідних дій у разі надходження таких пропозицій;

-  гарантії державного захисту викривачів;

-  запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;

-  відповідальність за вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією.

Особам, які претендують на заміщення вакантних посад чи/або припиняють виконання функцій держави, надавалась практична допомога в заповненні е-декларацій.

З метою забезпечення виконання вимог антикорупційного законодавства серед працівників Управління Держпраці у Кіровоградській області  проводилась роз’яснювальна робота та надавались консультації з питань запобігання та виявлення корупції. Протягом червня-листопада  2019 року з 10 особами проведена профілактична робота на антикорупційну тематику та надано під підпис 7 офіційних пам’яток щодо необхідності дотримання антикорупційного законодавства та недопущення протиправної поведінки. 

Забезпечено щомісячне направлення структурним підрозділам оглядових листів про результати дотримання вимог антикорупційного законодавства в системі Держпраці, оглядові листи щодо причин складання НАЗК протоколів за порушення вимог антикорупційного законодавства, для ознайомлення всіх підлеглих працівників та недопущення ними аналогічних порушень.

З метою вжиття заходів щодо запобігання конфлікту інтересів в Управлінні, при прийнятті на державну службу, усіх працівників ознайомлено із спеціальними обмеженнями, установленими для державних службовців, спрямованими на запобігання корупції згідно з ст. 28-36 Закону України «Про запобігання корупції», прийняті працівники письмово повідомляли керівництво про відсутність чи наявність близьких осіб, працюючих в Управлінні

Підготовлено накази Управління від 02.07.2019 №923 «Про затвердження Порядку запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками Управління Держпраці у Кіровоградській області», від 12.07.2019 №966 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності працівників Управління Держпраці у Кіровоградській області та його врегулювання». З даними наказами спеціалісти Управління ознайомлені під підпис. Крім того, дані накази розміщені на офіційному веб-сайті Управління в рубриці «Запобігання проявам корупції».

За звітний період врегульовано випадки конфлікту інтересів, шляхом застосування зовнішнього контролю (ст..33 ЗУ «Про запобігання корупції»),  усуненням від виконання завдання (ст..30 ЗУ «Про запобігання корупції»). 

Доповідач зазначила, що з метою відкритості та прозорості у роботі Управління на офіційному веб-сайті Управління Держпраці у Кіровоградській області створено розділ щодо запобігання корупційним проявам, який періодично оновлюється, на ньому оприлюднюються законодавчі акти, нормативні документи з питань протидії корупції, аналітичні матеріали, роз’яснення. Протягом червня-листопада 2019 року розміщено 23 публікації на головній сторінці веб-сайту Управління та 8 публікації  в рубриці «Запобігання проявам корупції» антикорупційного спрямування.

Протягом вересня-листопада 2019 року працювала комісія з оцінки корупційних ризиків. Протягом зазначеного періоду забезпечено проведення 3 засідання комісії з оцінки корупційних ризиків в Управління та за результатами підготовлено звіт з оцінки корупційних ризиків.

  Підсумовуючи свій виступ, Ангеліна .Мусієнко зазначила, що необхідно продовжувати роботу щодо:

вивчення та аналізу положення Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII з працівниками Управління та особисто;       досконального вивчення дотримання спеціальних обмежень, встановлених Законом, державними службовцями Управління, практичне застосування Закону «Про запобігання корупції», роз’яснення наслідків вчинення корупційних діянь, їх негативний вплив на авторитет держслужбовця, Управління та держави в цілому;                      недопущення конфлікту інтересів у працівників Управління задля попередження вчинення корупційних правопорушень;

систематичного проведення аналізу виконання вимог антикорупційного законодавства працівниками Управління;

забезпечення дієвого контролю за своєчасним поданням декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави;

приділенню особливої уваги розгляду звернень громадян, які містять інформацію про корупційні діяння, вчинених державними службовцями Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Заслуговує на увагу той факт, що керівництво Управління особисто зацікавлене в недопущенні та упередженні будь-яких проявів корупції серед працівників Управління Держпраці у Кіровоградській області.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)