Відбулося семінар-навчання з питань попередження нещасних випадків під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання

Головні державні інспектори Управління Держпраці в області Павло Третяк (відділ нагляду в машинобудуванні та енергетиці) та Станіслав Сітнік (відділ організації державного та ринкового нагляду) провели семінар-навчання з питань попередження нещасних випадків,  аварій, пожеж, у тому числі під час експлуатації котелень, газовикористовуючого обладнання та нагрівальних електричних приладів в комунальному закладі «Кіровоградській обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського».

  Особливу увагу звернуто на обов’язки роботодавця щодо вжиття   необхідних заходів. Щоб обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі або було належним чином пристосоване для виконання роботи та не становило загрози їхньому життю або здоров’ю.

Слухачі почули і про своєчасність професійної підготовки працівників, які здійснюють використання обладнання, та ознайомлення таких працівників із ризиками, що можуть виникнути внаслідок його використання.

Також під час заходу обговорені питання щодо консультування роботодавцем працівників з питань охорони праці, а також їх участь в обговоренні всіх питань щодо безпеки, захисту здоров’я та життя, пов’язаних з використанням  обладнання.

Роз’яснені питання відповідності виробничого обладнання вимогам технічних регламентів.

Виступаючі на заході звернули увагу присутніх на характерні порушення: 

експлуатація устаткування підвищеної небезпеки та виконання робіт підвищеної небезпеки без одержання відповідних дозволів, необхідність одержання яких передбачено статтею 21 Закону України «Про охорону праці»;

допуск працівників до обслуговування електроустановок без  проведення їм спеціального навчання та інструктажів з питань охорони праці;

відсутність необхідних документів про відповідність нових твердопаливних котлів вимогам технічного регламенту обладнання, що працює під тиском.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)