Фахівці Управління продовжують проведення заходів з питань охорони праці для працівників закладів соціально-культурної сфери

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ірина Бутенко провела семінар-нараду з питань дотримання вимог охорони праці та профілактики виробничого травматизму з працівниками «Кіровоградської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».

 Ірина Бутенко наголосила на розробленні та впровадженні заходів щодо профілактики виробничого травматизму, посилення контролю за станом охорони праці в закладі, забезпеченні дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці. Проінформувала присутніх про стан нещасних випадків у соціально-культурній сфері, у тому числі в закладах охорони здоров’я за останні роки, види та причини, що призводять до виробничого травматизму.

 Особливу увагу учасників було звернено на такий вид нещасних випадків в соціально-культурній сфері, як падіння. Серед основних моментів, на які слід звертати увагу, щоб уникнути падіння є стан взуття, у зимовий період безпечне пересування територією (контроль за посипанням доріжок, відгортання снігу, вільна прохідність шляхів руху), фактор залишкової вологості поверхні, позначення небезпечних ділянок, які можуть стати причиною падіння та до предметів, що розміщені на висоті повинен бути вільний доступ без ухилів, за необхідністю користуватись стрем’янками, які мають бути справними й безпечними. При цьому не можна використовувати стільці, столи, інші випадкові предмети.

Також під час семінару було обговорено правильне документальне оформлення охорони праці, навчання усіх відповідальних осіб за відповідними напрямками з питань охорони праці та гігієни праці, наявність посвідчень, протоколів, проведення вступних, первинних, повторних, позапланових, цільових інструктажів з періодичністю залежно від виконуваних робіт (для робіт з підвищеною небезпекою 1 раз на 3 місяці, для всіх інших 1 раз на 6 місяців), заповнення журналів вступних інструктажів та на робочому місці для працівників закладу згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05.

Фахівці закладу під час семінару отримали консультаційну та методичну допомогу по питанням охорони праці. Працівникам закладу роздано інформаційні листи Управління Держпраці у Кіровоградській області «Обережно! Падіння!».

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)