Підприємство оштрафоване за неналежне оформлення трудових відносин з охоронниками

Управлінням Держпраці в області розглянуто справу про накладення штрафу на підставі акта інспекційного відвідування щодо порушень приватним підприємством із Кропивницького, яке надає охоронні послуги, вимог, передбачених ч. 1 ст. 21 та ч. 3 ст. 24 КЗпП України відносно двох працівників.

 Інспектори праці Управління здійснили вихід на територію одного із потужних промислових підприємств у Кропивницькому і провели опитування двох постів охорони щодо оформлення трудових відносин.

На першому посту пропускного входу на територію чоловік у формі охоронця себе назвати відмовився, але повідомив, що працює в охоронній фірмі тривалий час і вчасно отримує зарплату. Перебування його на посту зафіксовано на відео.

Чоловік у формі охоронника на наступному посту теж повідомив, що працює на даному підприємстві із травня поточного року позмінно, отримує зарплату, трудові відносини оформлені. Однак, підприємство надало документи, ведення яких передбачено законодавством про працю. Документи щодо працевлаштування охоронника з першого посту були відсутні. Повідомлення про прийняття працівника другого посту подане до державної фіскальної служби пізніше, ніж інспектор зафіксувала його роботу на відео. Висновок: інспекційним відвідуванням встановлено виконання роботи двома працівниками, з якими трудові відносини не укладені.

Штрафна санкція, передбачена абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП України (допущення працівника до роботи без укладення трудового договору) становить 30-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої Законом на момент виявлення порушення (4173 грн) за кожного працівника по відношенню до якого допущене порушення. Загальна сума фінансових санкцій, - 250 380 гривень.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)