Про оплату праці в будівництві

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Оксана Колпак провела семінар у ТОВ «Стела-Кіровоградбуд» на тему: «Оплата праці в будівництві».

 Увагу присутніх зосереджено на тому, які форми оплати праці можуть застосовуватись в будівництві.

Оплата праці працівників є винагородою за працю в залежності від складності, кількості і якості виконуваної роботи, кваліфікації працівника, а також включає компенсаційні і стимулюючі виплати.

Розмір і динаміка оплати праці є результатом зміни кон'юнктури ринку праці, визначаючись співвідношенням попиту і пропозиції робочої сили. Розмір оплати праці повинен встановлюватися з урахуванням норм державного регулювання ринку праці (єдиного розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлюється на основі мінімального споживчого бюджету), а також відображати трудомісткість робіт і сприяти стимулюванню зростання продуктивності.

У будівництві в основному застосовують відрядну або погодинну форму оплати праці.

При погодинній формі оплати величина заробітної плати визначається відповідно до встановленої для даної категорії працівників тарифної ставки за фактично відпрацьований час. При простій погодинній оплаті праці заробітна плата визначається множенням присвоєної працівникові тарифної ставки або окладу на фактично відпрацьований час. Погодинна форма оплати праці передбачає преміювання працівників за виконання якісних або кількісних показників.

Основою всіх форм і систем оплати праці, що застосовуються в будівельних організаціях, є тарифна система, що забезпечує відповідність кваліфікації і оплати праці працівників складності виконуваних ними робіт.

Тарифікація робіт і присвоєння кваліфікації розрядів робочим виробляються за Єдиним тарифно-кваліфікаційним довідником робіт і професій.

Тарифної системою встановлюються тарифні ставки по кваліфікаційним розрядам і тарифні коефіцієнти, що представляють собою відношення тарифних ставок відповідних розрядів до тарифної ставки першого розряду.

Відрядна форма оплати праці передбачає нарахування заробітної плати в залежності від кількості виконаних робіт (або виробленої продукції) і встановлених розцінок за кожну одиницю робіт (продукції). Відрядні розцінки встановлюються виходячи з тарифної ставки, яка відповідає розряду робіт, і норми часу на виконання роботи.

Понад відрядного заробітку робітникові може виплачуватися премія за виконання встановлених кількісних і якісних показників (відрядно-преміальна система оплати праці).

Чинним законодавством про працю підприємствам і організаціям надано право самостійно визначати і фіксувати в колективних договорах та інших локальних нормативних актах вигляд системи оплати праці, розміри тарифних ставок, окладів, премій і заохочень, а також їх співвідношення між окремими категоріями працівників. Вирішення цих питань в будівельних організаціях обумовлює розмір коштів па оплату праці, що включаються в договірні ціпи і кошторису на будівництво.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)