У Світловодську провели засідання ради БЖД на тему «Технічний стан та безпечна експлуатація ліфтів»

У Світловодську за ініціативи Управління Держпраці у Кіровоградській  області проведено засідання міської ради безпечної життєдіяльності  населення на тему «Технічний стан та безпечна експлуатація  ліфтів».  

У засіданні під головуванням першого заступника Світловодського міського голови Олени Балюк взяли участь  головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв`язку Управління Держпраці Анатолій Шумейко,начальник управління житлово-комунального господарства виконкому міської ради Віктор Самойляк,страховий експерт з охорони праці Світловодського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградської області Сергій Якименко, начальник Світловодської дільниці приватного підприємства «Олександрія ліфт»Любов Журавльова,генеральний директор ТОВ «Господарник-1» Максим Громов, керівники управляючих компаній  та керівники об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ).

 Анатолій Шумейко надав інформацію, що в  місті Світловодську в даний час  технічне  обслуговування та ремонт ліфтів жилого фонду  проводять  спеціалізовані організації, які мають відповідні дозволи: ПП «Олександрія ліфт» - 70  ліфтів  та  ТОВ  «Господарник-1» - 46 ліфтів. Управлінням Держпраці були проведені перевірки вищевказаних  підприємств. Виявлено ряд порушень, зокрема,  технічними службами  допускається робота ліфтів, яким не проведено технічний огляд та експертне обстеження , експлуатуються  ліфти, яким після отримання негативного висновку експертного обстеження уповноваженої організації із зазначенням порушень вимог нормативно-правових актів не проведено відповідні відбудовні роботи. Кількість таких ліфтів у місті   збільшується, а згідно з вимогами  «Правил будови і безпечної експлуатації  ліфтів»(НПАОП 0.00-1.02-08) їх робота таких не дозволяється. 

Державний інспекторзазначив, що суб`єкт господарювання для безпечної експлуатації ліфтів призначає наказами працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів та за організацію їх експлуатації. Пояснив обов`язки та відповідальність  керівників та відповідальних осіб за утримання у справному стані та безпечну  експлуатацію ліфтів шляхом організації належного технічного обслуговування, технічного огляду та ремонту. Звернув увагу на причини аварій та на заходи щодо  зменшення ризику  їх виникнення . Основними причинами травмування користувачів ліфтів є їх незадовільний технічний стан та порушення вимог правил їх користування.

     У виступах  керівників  підприємств,  які  експлуатують ліфти  були висвітлені проблемні питання їх справного стану, технічного обслуговування та ремонту . Виступаючі зазначали, що посилюються  крадіжки  та «вандалізм» щодо  ліфтів, недостатньо приділяється увага проведенню ремонтів будівельної частини ліфтових шахт та машинних приміщень, ремонтні роботи проводяться не своєчасно  в зв’язку з недостатнім фінансуванням.

Сергій Якименко підкреслив, що нещасних випадків пов’язаних з експлуатацією ліфтів в місті не було, зупинився на стані охорони праці в комунальних підприємствах міста, навів приклади типових порушень, які приводять до виробничих травм.

В кінці засідання   надані рекомендації  керівникам управлінь виконавчого комітету, комунальних і приватних підприємств  щодо заходів для покращення технічного стану та безпечної  експлуатації ліфтів. Запропоновано:

-         звернути увагу виконавчого комітету, керівників  спеціалізованих організацій ПП «Олександрія ліфт» і ТОВ «Господарник -1», керівників управляючих компаній і ОСББ на незадовільний стан  44 ліфтів, які потребують негайного проведення експертного обстеження, позачергового технічного огляду  та ремонту.

-           рекомендувати управлінню житлово-комунального господарства виконкому міської ради  разом з спеціалізованими організаціями, управляючими компаніями і ОСББ створити робочу групу щодо напрацювання програми приведення ліфтового господарства міста у відповідність з нормативними актами з охорони праці,  механізму               співфінансування видатків на обстеження і ремонт ліфтів в житлових будинках міста.

-         звернути увагу керівників комунальних підприємств і ОСББ  на недостатній рівень роботи з охорони праці,  створені безпечних умов праці відповідно до вимог нормативних актів.

-         провести  тематичні наради стосовно організації безпечної експлуатації     ліфтів   на підприємствах, які обслуговують будинки з ліфтами.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)