У ВАТ «Кіровоградгаз» фахівці Управління роз’яснили зміни в законодавстві з охорони праці

Із змінами в законодавстві з охорони праці ознайомились керівники підрозділів ВАТ «Кіровоградгаз» під час семінару, який провели Фахівці Управління Держпраці в області та Кропивницького відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області.

 Головний державний інспектор сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Управління Держпраці Альона Кочетова зупинилась на нововведеннях Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Уряду від 17 квітня поточного року.

Документом удосконалено процедуру проведення розслідувань та ведення обліку нещасних випадків і професійних захворювань, що сталися з працівниками на підприємствах, незалежно від форми власності. Також урегульовано питання розслідування професійних захворювань та отруєнь на виробництві.

Зокрема, передбачено спрощення процедури оформлення документів, необхідних для встановлення факторів, що пов’язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю, визначення переліку випадків, які підлягають розслідуванню, встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві, визначення вимог до санітарно-гігієнічних умов праці, а також функцій і повноважень Держпраці із ведення обліку аварій, нещасних випадків, гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь і причин їх виникнення.

Документом продовжені терміни проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) до 5 робочих днів (проти 3 днів в попередній редакції), спеціального розслідування – до 15 робочих днів (проти 10 днів). Зменшено кількість документів, які оформляються за результатами роботи комісії з розслідування: складається акт за формою Н-1/П (якщо нещасний випадок пов'язаний з виробництвом) або Н-1/НП (якщо не пов'язаний), акт за формою Н-5 скасований

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна детально поінформувала про нові державні будівельні норми (ДБН), якими передбачається використання газових опалювальних приладів.

Завідувач сектору профілактики страхових випадків Кропивницького відділення Управління виконавчої дирекції Фонду Сергій Гайдеров повідомив про допомогу потерпілим на виробництві.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)