Під час семінару роз’яснено, що таке індексація зарплати

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області  Інна Котрікова провела семінар з питань нарахування зарплати та індексації грошових доходів громадян у ФОП Сезоненко В.В.

 Зокрема, державний інспектор повідомила, що індексація заробітної плати передбачена законом "Про індексацію грошових доходів населення", прийнятим Верховною Радою України ще в 1991 році. Відповідно до закону об'єктом індексації є пенсії, стипендії, заробітна плата, соціальні виплати. Закон встановлює підстави і порядок проведення індексації, а також те, що суперечки, які виникають з законодавства про індексацію доходів вирішуються у судовому порядку.

Індексація проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101%.

Індекс інфляції або індекс споживчих цін - показник, який характеризує зміни загального рівня цін на товари і послуги, придбані населенням для невиробничого споживання. Цей показник, на підставі якого здійснюється нарахування індексації заробітної плати, визначається Держкомстатом кожного 10 числа за попередній місяць.

Коефіцієнти індексації необхідно розраховувати індивідуально для кожного працівника, залежно від того, який місяць для працівника буде базовим.

При розрахунку індексації заробітної плати для кожного співробітника існує поняття «базовий місяць». Для кожного працівника базовий місяць визначається індивідуально. Це може бути місяць прийняття на роботу або місяць підвищення зарплати співробітника.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)