Запитуєте-відповідаємо!

Які правила та умови нанесення знака Пі на рухоме обладнання, що працює під тиском?

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в області Станіслав Сітнік.

Технічний регламент рухомого обладнання, що працює під тиском затверджений  постановою КМУ від 4 липня 2018 р. № 536 (далі-Технічний регламент). Даний Технічний регламент набирає чинності з  1 січня 2020 року.

В зазначеному Технічному регламенті визначені правила та умови нанесення знака Пі.

 Маркуванням знаком Пі є нанесення символу такої форми:

Мінімальна висота знака Пі становить 5 міліметрів. Для рухомого обладнання, що працює під тиском, з діаметром, який менше або дорівнює 140 міліметрів, мінімальна висота знака Пі становить 2,5 міліметра.

Пропорції знака Пі повинні бути дотримані. Сітка не становить частину маркування.

 Маркування знаком Пі наноситься на рухоме обладнання, що працює під тиском, або на табличку з технічними даними, щоб воно було видимим, розбірливим і незмивним, а також на знімні частини рухомого обладнання, що працює під тиском, багаторазового використання, які забезпечують його безпеку.

 Знак Пі наносять перед введенням в обіг нового рухомого обладнання, що працює під тиском, або знімних частин рухомого обладнання, що працює під тиском, багаторазового використання, які забезпечують його безпеку.

Маркування знаком Пі повинно супроводжуватися ідентифікаційним номером призначеного органу з оцінки відповідності (далі - призначений орган), залученого до перших перевірок і випробувань.

Ідентифікаційний номер призначеного органу наноситься самим органом або виробником за вказівкою такого органу.

Нанесення дати проведення періодичного інспектування або у разі доцільності проміжного інспектування супроводжується нанесенням ідентифікаційного номера призначеного органу, відповідального за періодичну перевірку.

Якщо температура навколишнього середовища періодично нижча за –20 °C, можуть застосовуватися більш суворі стандарти стосовно робочої температури матеріалу, призначеного для рухомого обладнання, що працює під тиском, для використання під час внутрішніх перевезень небезпечних вантажів, до встановлення вимог, визначених додатками до Угоди про дорожнє перевезення вантажів, Угоди про перевезення вантажів водними шляхами та додатком С до Конвенції, до належних опорних температур для визначення кліматичних зон.

У такому випадку під час нанесення маркування знаком Пі на рухоме обладнання, що працює під тиском, включаючи знімні частини рухомого обладнання, що працює під тиском, багаторазового використання, які забезпечують його безпеку, ідентифікаційний номер призначеного органу супроводжується позначкою “–40 °C” або іншою відповідною позначкою низьких температур.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)