Про граничні норми застосування надурочних робіт та їх оплату

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар у ТОВ "ВЕЛЕС КОРПОРЕЙШН " на тему: Граничні норми застосування надурочних робіт. Оплата надурочних робіт.

 Відповідно до ст. 62 Кодексу законів про працю України надурочні роботи (роботи понад встановлену тривалість робочого дня), як правило, не допускаються.

Встановлені граничні норми застосування надурочних робіт. Вони не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік (ст. 65 КЗпП). При цьому власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

Для застосування надурочних робіт обов’язково слід отримати дозвіл виборного органу первинної профспілки (профспілкового представника) підприємства, установи, організації.

Роботодавець (власник або уповноважений ним орган) може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством:

 при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків;

при проведенні громадських необхідних робіт по водопостачанню, газопостачанню, опаленню, освітленню, каналізації, транспорту, зв'язку – для усунення випадкових або несподіваних обставин, які порушують правильне їх функціонування;

 за необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних умов виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли припинення її може призвести до псування або загибелі державного чи громадського майна, а також у разі необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого устаткування, коли несправність їх викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих;

за  необхідності виконання вантажно-розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення;

 для продовження роботи при нез'явленні працівника, який заступає, коли робота не допускає перерви; в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов'язаний негайно вжити заходів до заміни змінника іншим працівником.

Статтею 63 КЗпП забороняється залучення до надурочних робіт:

-         вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трирічного віку;

-         осіб, молодших 18 років;

-         працівників, що навчаються в загальноосвітніх школах та ПТУ без відриву від виробництва, в дні занять.

До надурочних робіт можуть залучатися за їхньою згодою:

-         жінки, які мають дітей від 3 до 14 років або дитини з інвалідністю;

-         особи з інвалідністю (за умови, що така робота не суперечить медичним рекомендаціям).

 Оплата надурочних робіт за погодинною системою оплати праці здійснюється в подвійному розмірі годинної ставки (ст. 106 КЗпП).

За відрядною – здійснюється доплата за роботу в надурочний час (за всі відпрацьовані надурочні години) в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою.

 Існують особливості оплати надурочних годин при застосуванні підсумованого обліку робочого часу. У такому випадку як надурочні години оплачуються всі години, що відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді.

 Інспектор звернула увагу, що обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць. В окремих випадках застосовуються інші облікові періоди – декада (10 календарних днів місяця), квартал, півріччя, рік тощо. У сільському господарстві (в рільництві) може застосовуватися розрахунковий річний період (від початку весняно-польових до закінчення осінньо-польових робіт). Для окремих категорій працівників залізничного транспорту обліковим періодом може бути тур (час з моменту явки на роботу для поїздки до моменту явки на роботу для наступної поїздки) (п. 6 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 19.04.2006 № 138).

 Годинна ставка для оплати надурочної роботи при обліковому періоді тривалістю рік обчислюється шляхом ділення окладу (місячної тарифної ставки), встановленого працівникові на момент нарахування зазначеної оплати (у кінці року – при обліковому періоді рік), на середньомісячне число годин за обліковий період (рік), яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за рік (лист Мінсоцполітики від 24.04.2017 № 1264/0/101-17/282).

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)