Під час семінару розглянуто дотримання правила охорони праці для водіїв та під час роботи у спеку

Представники Управління Держпраці у Кіровоградській області провели семінар-нараду для працівників Знам`янського ВКГ ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

 Заступник начальника відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Максим Кирилюк довів присутнім інформацію щодо причин та наслідків настання нещасних випадків, пов’язаних з транспортом. Фахівець наголосив на дотриманні вимог Положення про робочий час та час відпочинку водіїв транспортних засобів. Так, велике значення для збереження високого рівня працездатності водія має дотримання питного режиму. Добова потреба людини у воді (близько 2,5 л) може змінюватися в залежності від різних умов (пори року, температури повітря в кабіні, характеру роботи і ін.). Надмірне вживання водієм в поїздках води веде до перевантаження організму рідиною, порушує водно-сольовий баланс, ускладнює роботу серця, знижує працездатність. Для угамування спраги варто користуватися термосом з холодною, краще підкисленою або мінеральною водою. Добре вгамовує спрагу гарячий чай, особливо зелений.

 Заступник начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Тетяна Петрова наголосила, що триває літній період, тобто  період підвищення небезпеки отруєння газами працівників.

 Присутнім нагадано правила з охорони праці при роботі у замкнених просторах працівниками водопровідно – каналізаційного господарства та причини нещасних випадків. Це незадовільна організація газонебезпечних робіт відповідальними особами підприємств; непроведення приладової перевірки повітряного середовища перед виконанням газонебезпечних робіт; виконання робіт без засобів індивідуального захисту; допуск до виконання робіт підвищеної небезпеки осіб, які не мали відповідної кваліфікації; недодержання працівниками вимог інструкцій з охорони праці.

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту, стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі, мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища –  лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)