На засіданні обговорили мінімізацію ризиків виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості та переробки сільськогосподарської продукції

2 серпня т.в.о начальника Управління Держпраці в області Віталій Заніздра провів засідання робочої групи по харчовій промисловості та переробці сільськогосподарської продукції Ради фахівців з безпеки та гігієни праці АПК, яка діє при Управлінні. Приводом для проведення стало зростання виробничого травматизму в АПК. Основною метою засідання, зазначив посадовець, є роз’яснювальна робота серед фахівців ради для подальшого проведення ними превентивних заходів для покращення стану охорони праці в галузі.

 Більш детально нааналізі травматизму та роботі Управління в напрямку його подолання зупинилась начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва – Репетир.

У 2017 році зросла кількість травмованих працівників у харчовій промисловості та переробці сільськогосподарської  продукції втричі – 12 проти  4 (2016 рік), у 2018 році  - 11 проти 13 у 2017 році, протягом І півріччя 2019 року – 6 проти 5 відповідного періоду минулого року. Мали місце і смертельні випадки.

Найпоширеніші види подій, що призвели до травмування, - дія рухомих та обертових деталей, обладнання, машин, механізмів; ДТП, падіння,   погіршення стану здоров’я тощо.

У І півріччі 2019 року  фахівці Управління провели 12 перевірок суб’єктів господарювання харчової та переробної промисловості. Виявлено 430 порушень вимог законодавчих актів, що, є й кількістю небезпек для працівників отримати травму.

 Притягнуто до адміністративної відповідальності 15 працівників, з них 6 –  керівників підприємств.

Втім, зазначила Ірина Чирва –Репетир, Управлінням Держпраці наглядовою діяльність покривається лише 3-5% суб’єктів господарювання від загальної їх кількості, тому проводиться превентивна робота. Фахівець також зупинилась на змінах у законодавстві у зв’язку із пристосуванням до Європейських стандартів та презентувала інформаційні листи Управління із новими правилами та вимогами законодавства з охорони праці і промислової безпеки.

Завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Олександр Чернявський проінформував присутніх про основні аспекти нового Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. №337. Оскільки застосування Порядку ще тільки входить у практику, вирішено найближчим часом провести для фахівців з охорони праці розширений семінар з цього питання.

Під час засідання також було обговорено дотримання вимог законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки при експлуатації складів з пальним та АЗС на території суб’єктів господарювання. Начальник відділу на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна зосередила увагу на виконанні плану ліквідації аварійних ситуацій, що має бути на підприємстві. Цей план має діяти не тільки на папері, тому з працівниками необхідно періодично проводити тренувальні заняття, щоб бути готовим до ліквідації будь-якої надзвичайної ситуації.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)