Додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим при його укладанні з фізичною особою

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці в області Олена Коломійчук провела роз‘яснювальну роботу з питань оформлення трудових відносин із найманими працівниками у ФОП Бак Валентини Олегівни.

 Олена Коломійчук зазначила, що відповідно до пункту 6 ст. 24 КЗпП України додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим при його укладанні з фізичною особою. При укладанні трудових договорів можна керуватися формою трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженою наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260 «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю». 1 січня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VII, яким внесено зміни до Кодексу Законів про працю України, зокрема, виключено ст. 24-1 щодо реєстрації трудових договорів в службі зайнятості. Тепер нумерацію трудових договорів підприємець веде самостійно. Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» затверджена форма повідомлення про прийняття працівника на роботу. Таке повідомлення подається фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

           До початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець зобов'язаний роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розпис про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

           Оформлення трудового договору

Трудові відносини з працівником починаються з прийняття на роботу та оформлення трудового договору. При цьому законодавчо встановлено кілька видів трудового договору. Трудовий договір є угодою між працівником і роботодавцем, згідно з умовами якого працівник зобов'язується виконувати визначену цією угодою роботу, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець – виплачувати заробітну плату та забезпечувати умови праці, передбачені законодавством, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

          Законодавчо передбачено такі види трудових договорів:

  • безстроковий трудовий договір;

  • трудовий договір, укладений на визначений строк;

  • трудовий договір, укладений на час виконання певної роботи;

  • контракт.

При цьому визначено дві форми укладення трудового договору:

  • усна;

  • письмова.

Зазвичай трудовий договір укладається в письмовій формі (ст. 24 КЗпП). Трудовий договір не може містити умови, що погіршують становище працівника порівняно з нормами чинного законодавства (ст. 9 КЗпП). Сторонами трудового договору є фізична особа (громадянин) і роботодавець. Роботодавцем може бути юридична особа, фізична особа (як суб'єкт підприємницької діяльності, так і ні), а також самозайняті особи (приватні нотаріуси, адвокати, лікарі тощо).

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)