Фізичним особам – підприємцям, які працюють у сфері громадського харчування надані роз’яснення з питань трудового законодавства та гігієни праці

В смт. Олександрівці керівники відділів з питань експертизи умов праці та з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч та Сергій Олексієнко провели семінари у ФОП Пипті О.О. та Західова О.П., які здійснють свою діяльність у сфері громадського харчування (викання хлібобулочних виробів, діяльність кафе).

 Обговорено питання щодо легалізації найманої праці, дотримання мінімальних гарантій ув оплаті праці та порядок накладення штрафних санкцій, а також порядок проходження медичних оглядів, як первинних так і періодичних.

Наголошено на необхідності проведення атестації робочих місць за умовами праці. Атестація має проводитися по усіх робочих місцяхна всіх пiдприємствах незалежно вiд форм власностi й господарювання, де технологiчний процес, використовуване обладнання, сировина та матерiали є потенцiйними джерелами шкiдливих i небезпечних виробничих факторiв, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працюючих, а також на їхнiх нащадкiв як тепер, так i в майбутньому (п. 1 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений Постановою КМУ від 01.08.1992 р. № 442, далі – Порядок № 442).

Атестацiя проводиться атестацiйною комiсiєю, склад i повноваження якої визначаються наказом по пiдприємству, в строки, передбаченi колективним договором, але не рiдше нiж один раз на п’ять рокiв (п. 4 Порядку № 442).

Підприємцям було роз’яснено, яка відповідальність чекає роботодавця та підприємство у випадку виявлення порушень законодавства про працю. Також зазначалась можливість участі профспілки підприємств в інспекційних відвідуваннях державних інспекторів праці.

Найбільша штрафна санкція передбачена за використання праці неоформлених працівників – 30 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника.

Жваве обговорення відбулося стосовно дотримання мінімальних гарантій. Штрафна санкція за недотримання мінімальних гарантій передбачена в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника стосовно якого виявлене порушення.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)