Розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві за новим Порядком обговорили на спільній нараді

Впровадження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабміну від 17 квітня 2019 року, розглянуто під час спільної наради Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області та Управління Держпраці в області. Застосування нового Порядку, який набуває чинності з 1 липня поточного року, в рамках Угоди про співпрацю, обговорили т.в.о. начальника Управління Держпраці Віталій Заніздра, начальник Управління виконавчої дирекції Фонду Олександр Діхтяр, фахівці з охорони та гігієни праці Управління та страхові експерти Фонду.

 Керівники територіальних органів Держпраці та Фонду у вступному слові наголосили, що з метою захисту прав працівників та зважаючи на ріст професійної захворюваності, важливо спільно консолідувати зусилля і прорахувати аспекти і нюанси в подальшій роботі із об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Державній службі з питань праці надані повноваження щодо роз’яснення вимог Порядку, фахівці Управління пройшли відповідне навчання в Держпраці і під час наради поділились набутим досвідом.

Саме на розслідуванні нещасних випадків акцентував завідувач сектору розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму Олександр Чернявський. Він зупинився на нововведеннях Порядку, який тепер поширюється на всіх юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю, працюючих на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору, осіб, обраних на виборні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування та в інших органах; ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах та осіб, які утримуються у виправних закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами. Повідомлення про нещасний випадок, зазначив фахівець, надається територіальному органові Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння), а у разі настання нещасного випадку внаслідок події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів — за місцем реєстрації підприємства (установи, організації). Новим Порядком збільшено строк розслідування нещасних випадків. Тепер він становить 5 робочих днів, а у разі проведення спеціального розслідування – 15 робочих днів.

 Строк давності для розслідування нещасних випадків або гострих професійних захворювань (отруєнь) на виробництві становить три роки з дня їх настання. У разі встановлення факту нещасного випадку строком більше трирічної давності розслідування проводиться за рішенням суду.

Олександр Чернявський також поінформував про розширений перелік нещасних випадків, що підлягають спеціальному розслідуванню, утворення комісій із розслідувань на підприємстві, у ФОП та спеціальних комісій Держпраці, обставини, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом, удосконалену процедуру розслідування та з інших питань. Начальник відділу з питань гігієни праці Сергій Олексієнко зупинився на розслідуваннях професійних захворювань.

Учасники наради обговорили проблемні ситуації з розслідування нещасних випадків, з якими ви стикалися на практиці та виконали тестові завдання щодо впровадження Порядку.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)