Отримав дохід чи майно - подай повідомлення про суттєві зміни у майновому стані!

Роз’яснення надає головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Кіровоградській області         Ангеліна Мусієнко.

 Кампанія подання щорічних е-декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які, відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України “Про запобігання корупції”, зобов’язані подавати декларацію, уже закінчилась і декларанти зітхнули з полегшенням. Але, враховуючи плинність часу, зміни, які відбуваються  в житті декларантів та членів їхніх сімей, необхідно пам’ятати, що законотворець встановив обов’язок  повідомляти про суттєві зміни в майновому стані протягом усього року. Одним із дієвих способів запобігання корупції є посилення заходів фінансового контролю осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та прирівняних до них осіб.

Зобов’язання статті 52 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон)  визначає додаткові заходи фінансового контролю.

Так, частиною 1 статті 52 Закону визначено, що у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання та виявлення корупції (далі – НАЗК) в установленому ним порядку із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента.

На виконання частини другої статті 52 Закону, у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, декларант у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний  повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції.    

 Відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2019 рік» прожитковий мінімум на 1 січня 2019 року для працездатних осіб становить 1921 гривню. Отже, обов’язок суб’єкта декларування подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані настає лише у разі, якщо сума доходу або придбаного майна перевищує 96 050 грн.

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування подаються лише в електронній формі, його паперова копія не подається. Необхідно врахувати, що виправлені повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування до Реєстру не подаються. Тому заповнювати повідомлення потрібно особливо уважно.

Доходи, які необхідно вказати у повідомленні: заробітну плату (грошове забезпечення), отриману як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари та інші виплати, дохід від надання майна в оренду, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійну допомогу, пенсію, спадщину, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи (в т.ч. кредит, позика, поворотна фінансова допомога(позичка), соціальні виплати тощо).

Під заробітною платою розуміється основна заробітна плата, а також будь-які заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) особі у зв’язку з відносинами трудового найму.

       Про отримання доходу або придбання майна членом сім’ї суб’єкта декларування не повідомляється.

Якщо вартість майна перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 01 січня, але була сплачена частинами, то повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подається після переходу права власності на таке майно. Дохід, який був нарахований, але не сплачений (не отриманий), не повідомляється.

Для кожного випадку отримання доходу або придбання майна подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

Необхідно пам’ятати, що подання інформації про суттєві зміни в майновому стані не звільняє суб’єкта декларування від обов’язку подати декларацію та зазначити в ній відомості, передбачені ст. 46  Закону.

Важливо також пам’ятати, що особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, є суб’єктами декларування, які у разі суттєвої зміни в їх майновому стані зобов’язані письмово повідомити про це НАЗК.

Відповідальність:

Частиною другою статті 172-6 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн)  за порушення вимог щодо подання повідомлення про зміни в майновому стані.   

 Частиною другою статті 65 Закону встановлено, що особа, яка вчинила корупційне правопорушення або правопорушення, пов'язане з корупцією, однак судом не застосовано до неї покарання або не накладено на неї стягнення у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, пов'язаними з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку. Після накладення вищезазначених стягнень відповідні відомості щодо особи вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення державного службовця до адміністративної відповідальності за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, є підставою для припинення державної служби у зв’язку із втратою права на державну службу або його обмеженням відповідно до статті 84 Закону України «Про державну службу».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)