Представник Управління Держпраці взяв участь у Всеукраїнській нараді профспілки працівників зв’язку разом із соціальними партнерами

Заступник начальника відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці в області Максим Кирилюк разом з інженером з охорони праці Кіровоградської філії ПАТ «Укртелеком» Валентиною Миргородською взяли участь в проведенні наради з підбиття підсумків виконання заходів з нагоди Дня охорони праці за запрошенням Професійної спілки працівників зв’язку України, яка відбулася у філії за допомогою он-лайн зв’язку в режимі реального часу. У заході також взяли участь представники ПАТ "Укртелеком", АТ "Укрпошта", ДП "Український державний центр радіочастот", Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, ПрАТ "Київстар", Федерації профспілок України.

 Олег Охріменко – начальник відділу з охорони праці Державного підприємства "Український державний центр радіочастот", повідомив присутнім про виконання заходів до Дня охорони праці, поінформував про ситуацію щодо забезпечення спеціальним одягом. В зв’язку з тим, що закупівля спеціального одягу відбувається через тендерну процедуру та  систему ProZorro, контракти можут чекати на виконання протягом 2-3 місяців, що не дозволяє оперативно реагувати на потреби працівників в забезпеченні спецодягом. Багато часу забирає й підготовка документів до тендерної процедури. Разом з тим, в середньому на забезпечення спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту на одного працівника витрачається понад 2500 гривень.

Раїса Самодєлова – в.о. начальника служби охорони праці АТ "Укрпошта" звернула увагу присутніх на нагальні проблеми, які виникають у працівників під час роботи. Найголовніша проблема - це відсутність молодих працівників листонош. На сьогодні середній вік листонош впритул наближається до пенсійного, разом з цим великою проблемою є напади собак, майже кожен листоноша під час виконання своєї роботи піддавався загрозі нападу бродячої тварини.

Олена Колесник – начальник служби з охорони праці ПрАТ "Київстар", навпаки акцентувала на тому, що середній вік працівників операторів мобільного зв’язку досить низький. На сьогодні керівниками багатьох важливих напрямків є молоді люди, які в роботі наполегливі та енергійні, але при цьому досить важко отримують розуміння з питань охорони праці. Тому, фахівці ПрАТ "Київстар" за допомогою сучасних дизайнерів розробляють багато наочної роз’яснювальної інформації, яка покликана донести до працівників важливість даного питання.

Валентин Маціяшко – заступник керівника Департаменту – завідувач відділу охорони праці Федерації профспілок України, доповів про ситуацію з працівниками, яка складається в Україні. На жаль, молодь надає перевагу роботі за кордоном, тому на підприємствах часто працюють щойно прийняті працівники без особливого досвіду роботи та працівники, які допрацьовують роки до пенсії. А, як показує практика, нещасні випадки трапляються в основному з працівниками, які тільки починають працювати та не знають усіх нюансів роботи й ризиків  або з тими, що  працюють довгий час та вважають себе «професіоналами» і нехтують дотриманням правил охорони праці.

На завершення наради слово взяв Микола Стародуб, - голова Професійної спілки працівників зв'язку України. Він повідомив, що останнім часом дуже знизилась культура праці та охорона праці у підрядників, які залучаються до виконання робіт на підприємствах та об’єктах галузі зв’язку. Микола Стародуб закликав присутніх робити все можливе для зменшення травматизму та виникнення нещасних випадків на підприємствах та у галузі в цілому.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)