Використання незадекларованої праці – грубе порушення трудового законодавства

За участю головного державного інспектора відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталії Пащенко у Знам’яській РДА відбувся семінар для суб`єктів господарювання у галузі торгівлі, будівництва та сільського господарства.

Присутнім роботодавцям інспектор наголосила на неухильному дотриманні законодавства про працю, зокрема щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. Використання незадекларованої праці – грубе порушення трудового законодавства.

Ви використовуєте незадекларовану працю, якщо:

–  не оформили трудовий договір із працівником і не повідомили про найм працівника до Державної фіскальної служби;

– офіційно виплачуєте лише частину заробітної плати, а решту доплачуєте у «конверті»;

– якщо ви уклали цивільно-правову угоду або договір як з фізичною особою-підприємцем із працівником, який фактично виконує певні трудові функції за посадою на постійному робочому місці; виконує роботу виключно на вашу користь як роботодавця і під вашим контролем; зобов’язаний дотримуватися внутрішнього розпорядку, режиму робочого часу, графіка роботи, встановленого вами; отримує від вас винагороду періодично на постійній основі.

Також інспектор поінформувала присутніх про основні відмінності між цивільно-правовим та трудовим договором, дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, вимоги до проведення індексації заробітної плати працівників, типові помилки при нарахуванні заробітної плати за відпрацьований робочий час.

Водночас було наголошено на відповідальності за порушення законодавства про працю.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)