Головний державний інспектор зосередила увагу на дотриманні Правил охорони праці для працівників бібліотек

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці в області Ірина Бутенко провела практичні заняття з питань дотримання вимог охорони праці та профілактики виробничого травматизму з працівниками Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка.

 Ірина Бутенко наголосила на розробленні та впровадженні заходів щодо профілактики виробничого травматизму, посилення контролю за станом охорони праці в закладах, забезпеченні дотримання посадовими особами та працівниками вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.

Обговорили правильне документальне оформлення охорони праці, навчання усіх відповідальних осіб з відповідних напрямків з питань охорони праці, наявність посвідчень, протоколів, проведення вступних, первинних, повторних, позапланових, цільових інструктажів з періодичністю залежно від виконуваних робіт (для робіт з підвищеною небезпекою 1 раз на 3 місяці, для всіх інших - 1 раз на 6 місяців), заповнення журналів вступних інструктажів та на робочому місці для працівників закладів згідно з вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці НПАОП 0.00-4.12-05.

Ірина Бутенко звернула увагу на дотримання Правил охорони праці для працівників бібліотек НПАОП 92.0-1.03-13, які встановлюють вимоги безпеки, спрямовані на збереження життя, здоров’я і працездатності працівників бібліотек:

приміщення повинні відповідати проектній документації, затвердженій в установленому порядку;

у бібліотеках повинні бути  розроблені схеми евакуації користувачів і працівників, а також план заходів та дій адміністрації та працівників на випадок виникнення пожежі;

необхідно дотримуватись вимог безпечної експлуатації систем освітлення та електрообладнання;

усі приміщення бібліотек повинні бути обладнані системами вентиляції і кондиціонування;

читальні зали в бібліотеках повинні забезпечувати комфортні і безпечні умови перебування в них і безперешкодну евакуацію у випадку пожежної або іншої небезпеки.

бібліотечні стелажі повинні бути виготовленими  відповідно до технічної документації і надійно закріпленими.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)