Про заохочення до створення безпечних і здорових умов праці з урахуванням євростандартів йшлося на семінарі у філії ПАТ «ДПЗКУ» «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів»

Фахівці Управління Держпраці в області провели  семінар у філії ПАТ «ДПЗКУ» «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів» - одному із потужних підприємств області із надання  послуг із приймання, зберігання і відвантаження зерна, його доробки; виробництва круп, інших харчових продуктів; формування ресурсів зерна і продуктів його первинної переробки на регіональному і загальнодержавному рівні.

 Тема семінару була приурочена до  відзначення Всесвітнього дня охорони праці під гаслом «Безпечне та здорове майбутнє праці».

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Ірина Чирва-Репетир поінформувала присутніх працівників про підтримку нашої держави  Міжнародною організацією праці, якій у цьому році виповнилось 100 років.  Це стосується  приведення українського законодавства в галузі безпеки та гігієни праці у відповідність до стандартів ЄС та конвенцій МОП через надання юридичних консультацій та практичних тренінгів з безпеки та гігієни праці.  

Схвалена урядом Концепція реформування системи управління охороною праці в Україні   і затверджений План заходів щодо її реалізації формується  на принципах запобігання виробничим ризикам та запровадження національної системи управління безпекою та гігієною праці заохочення до створення безпечних і здорових умов праці з урахуванням євростандартів.

Передбачена Ратифікація Директиви Ради №  89/391/ЄЕС від  12  червня  1989 р. про впровадження заходів для заохочення вдосконалень у сфері безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи надасть можливість працювати за принципами визначеними у ст.6.2 Директиви

 уникнення ризиків;

оцінка ризиків, яких не можна уникнути;

боротьба з джерелами ризиків;

адаптація роботи до працівника, особливо  -  робочих місць,  виробничого обладнання, робочих і виробничих методів,

адаптація до технічного прогресу

заміна небезпечних виробничих процесів на безпечні або менш небезпечні;

 вироблення чіткої політики попередження, яка охоплювала б технологію, організацію роботи, умови праці, соціальні відносини, а також вплив факторів, пов'язаних з виробничим середовищем;

пріоритет колективних заходів захисту над індивідуальними;

надання відповідних інструкцій працівникам.

Присутнім наголошено що нинішній курс держави  - на реформи в галузі охорони праці.

Володимир Кочура – головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС розповів про стан виробничого травматизму, у тому числі переробної галузі та наголосив на першочергові заходи із мінімізації ризиків під час трудової діяльності з урахуванням ризикоорієнтованого підходу до безпеки праці: небезпека, ризики, їх оцінка, впровадження відповідних заходів та контроль за їх виконанням.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)