Колегія підтримала пропозиції щодо посилення контролю з охорони праці в галузі освіти

15 квітня під час колегії Управління освіти, науки, молоді та спорту Кіровоградської облдержадміністрації перший заступник начальника Управління Віталій Заніздра зосередив увагу на стані охорони  праці в закладах освіти Кіровоградщини.

 Посадовець озвучив, що стан виробничого травматизму в галузі у 2018 році залишився на рівні минулорічного, сталося 4 нещасних випадки.На підставі проведеного аналізу актів, надісланих до Управління, встановлено невідповідність у правильності розслідування нещасного випадку з електромонтером у Голубієвицькій ЗШ І-ІІІ ступенів Компанївської селищної ради. Через проведене розслідування комісією закладу з порушеннями вимог законодавства та невірними висновками стосовно невизнання випадку пов’язаним з виробництвом, Управлінням видано Припис Н-9 та проведено перерозслідування. Даний випадок потяг за собою скарги та судові спори з боку сім’ї потерпілого.

Протягом 2018 року проведено 70 перевірок у закладах освіти. Виявлено 933 порушення, притягнуто до адміністративної відповідальності 19 посадових осіб.

Встановлено, що фахівці місцевих органів управління освіти не в повній мірі проводять роботу із координації виконання законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та гігієни праці, організації навчання та перевірки знань з охорони праці, забезпечення належного оформлення і збереження документації та звітності, зокрема котельного обладнання.

Виведення котелень є процесом  тривалим і коштовним, тому посадовець звернув увагу на розроблення та виконання дієвих програм на місцях з відповідним фінансуванням із виведеня котельного обладнання з підвальних приміщень закладів, отримання дозвільних документів, проведення технічного огляду.

Перший заступник начальника Управління підкреслив, що галузь охорони праці знаходиться в стадії реформи, як і галузь освіти. Статтею 419 Угоди про асоціацією між Україною та ЄС передбачено, що сторони посилюють співробітництво щодо створення безпечних та здорових умов праці. В рамках взятих зобов’язань Україна повинна максимально наблизити своє законодавство до стандартів ЄС   у частині здоров’я і безпеки праці.

         Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року              № 989-р схвалено Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні. Віталій Заніздра звернув увагу на зміни в законодавстві України з охорони праці, які акумулюються у Покажчику НПАОП в розрізі галузей, який постійно оновлюється та реєструється Державною службою України з питань праці. 

Фахівці Управління завжди готові надати кваліфіковану інформаційно-роз’яснювальну допомогу з організації в закладах освіти безпечних та здорових умов праці.

В той же час, протягом 2019 року планується перевірити усі раніше видані приписи в позаплановому порядку.

Члени колегії підтримали пропозицію Управління Держпраці включити в рішення колегії на 2019 рік посилення контролю в закладах освіти районів, міст, об’єднаних територіальних громад в напрямках:

виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці при експлуатації об’єктів підвищеної безпеки, у тому числі котельного обладнання в опалювальний сезон 2019-2020 років.

виконання приписів Управління Держпраці у встановлені строки та у повному обсязі.  

проведення розслідувань нещасних випадків в Порядку  встановленого постановою КМУ від 30 листопада 2011 р. №1232  «Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)