Про мінімальну зарплату

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела семінар у Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Знам'янського району на тему: Мінімальна заробітна плата.

 Інспектор роз’яснила, що мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт.

Наразі місячна мінімальна зарплата в Україні складає 4173 грн.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати. Якщо розмір заробітної плати у зв'язку з періодичністю виплати її складових є нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати.

Учасникам роз’яснено які доплати враховуються та які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, у яких саме випадках проводиться доплата до рівня мінімальної заробітної плати встановленого законодавством.

Частиною другою статті 3-1 Закону України «Про оплату праці» визначений перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

До доплат за роботу в несприятливих умовах праці, які не враховуються при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати, відноситься доплата за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, яка виплачується за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів та прибирання туалетів; доплата за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах тощо. Зазначені доплати не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, а нараховуються понад розмір мінімальної заробітної плати. Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону України «Про оплату праці», мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Це, зокрема, такі виплати, як: доплати за суміщення професій (посад) і виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконаних робіт, доплата за ненормований робочий день; надбавка за класність водіям, доплата за вчене звання, науковий ступінь, надбавка за вислугу років, виробничі премії, індексація.

Також до мінімальної заробітної плати враховуються підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, наприклад, у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці та інші підвищення посадових окладів (тарифних ставок) працівників, передбачені наказом Міністерства соціальної політики №308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення». Таке підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)