У Гайворонській міській раді нагадали про строки виплати зарплати та відповідальність за їх порушення

  Головний державний інспектор Валентина Ульяніна провела семінар у Гайворонській міській раді на тему: «Строки виплати заробітної плати та передбачена відповідальність  за їх порушення».

    Так, відповідно до ст.115 КЗпПУ та Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» від 23.09.2010 № 2559-VI заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Тобто, заробітна плата за першу половину місяця (15 календарних днів) має виплачуватись в період з 16 по 22 число, а за другу — з 1 по 7 число.

Конкретні строки  виплати заробітної плати встановлюються  колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Абз.3 част.2 ст.265 КЗпП України передбачено штраф за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі.  Сума штрафних санкції становить  у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)