Запитуйте - відповідаємо

Для якої категорії працівників потрібно проходити обов'язковий попередній та періодичний медичний огляд та з якою метою вони проводяться? 

Роз'яснення надає головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Кіровоградській області  Наталія Струтинська.

 Обов'язкові попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року.

Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу. Метою попереднього медичного огляду є:  визначення стану здоров'я працівника та можливість виконання ним без погіршення стану здоров'я професійних обов'язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища; виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та з метою попередження виробничо-зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).

Що стосується періодичних медичних оглядів, то вони проводяться протягом трудової діяльності працівника. Метою даного медичного огляду є:   своєчасне виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо-зумовлених захворювань у працівників; забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу; вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу; для  розробки лікувально-профілактичних та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику та для проведення відповідних оздоровчих заходів.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)