Чи замислювались сторони трудових відносин про переваги легальної праці ?

У Голованівській районній філії Кіровоградського обласного центру зайнятості головний державний інспектор Управління Олена Коломійчук взяла участь в профінформаційному семінарі з безробітними  на тему «Легальна зайнятість населення».

 Обговорювались ризики нелегального працевлаштування та переваги легальної зайнятості.

Чи замислювались обидві сторони трудових відносин про переваги легальної праці, зазначила інспектор. Чи не краще роботодавцеві оформити з працівником трудові відносини і мати змогу чітко визначити, якими правами та обов’язками буде наділена кожна сторона, ніж щоразу боятися неприємностей з боку перевіряючих та контролюючих органів, щоб таки не виявили нелегального працівника ? Це створить ряд проблем у вигляді донарахованих податків, штрафів і навіть можливої кримінальної відповідальності за грубе порушення законодавства про працю. Адже зекономлені на несплачених податках кошти – це великі ризики недостач, фінансових втрат, недоотриманих прибутків і в кінцевому рахунку – зіпсована ділова репутація.

Легальна трудова зайнятість – це основа соціальної захищеності працюючого населення.

Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників:

– захисту від незаконного звільнення;

– отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця;

– гарантованої виплати заробітної плати двічі на місяць;

– права на щорічну відпустку не менше 24 календарних днів;

– соціальну відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

– додаткових відпусток, передбачених Законом України «Про відпустки»;

– права на оплату листка непрацездатності;

– соціальних послуг та виплат у разі нещасного випадку на роботі та професійного захворювання;

– страхового стажу для отримання пенсії;

– права не залучатися до понаднормових робіт без згоди працівника;

– цілої низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Щоб набути страховий стаж, потрібно працювати з офіційним оформленням трудових відносин. Роботодавець зобов’язаний сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Сплата єдиного внеску – Ваша забезпеченість у старості. Роботодавець який платить зарплату «в конверті», пенсію «в конверті» не принесе!

Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу. Витрачені кошти по утриманню легальних працівників – це отримані в подальшому доходи від прибуткової діяльності підприємства (фізичної особи-підприємця). Встановлення тривалих трудових відносин, постійні працівники, відсутність плинності кадрів – слугує якісною рекламою самого роботодавця. І лише при належному ставленні до своїх прав та обов’язків обидві сторони трудових відносин можуть розраховувати на позитивний результат та досягнення поставлених цілей.

Окрему увагу інспектор приділила видам відповідальності за порушення законодавства про працю та сумам штрафів у випадку виявлення порушень трудового законодавства.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)