На вимоги державних інспекторів з питань праці погашено заборгованість із заробітної плати перед 3338 працівниками

Під час колегії Управління Держпраці у Кіровоградській області, що відбулась 26 лютого поточного року, заступник начальника Управління Оксана Харченко поінформувала про підсумки роботи Управління в напрямку додержання законодавства про працю, зайнятість населення.

 Так, проведено 1027 інспекційних відвідувань з питань законодавства про працю та 57 перевірок робочих відділень Фондів, центрів зайнятості та перевірок з питань працевлаштування інвалідів.

Доповідач детально зупинилась на питаннях стосовно заборгованості із виплати заробітної плати та мінімальних державних гарантій.

На вимоги державних інспекторів з питань праці 35 підприємств-боржників погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 19141,1 тис.грн. перед 3338 працівниками.

Використання найманої праці без належного оформлення встановлено у 116 роботодавців області відносно 515 працівників, 36 роботодавців використовували працю 335 працівників на підставі договорів цивільно-правового характеру, що мали ознаки трудового договору.

Матеріали відвідувань 74 суб’єктів господарювання передано до правоохоронних органів з ознаками кримінального злочину, передбаченого статей 172 та 173 Кримінального кодексу України.

На 86 роботодавців накладено штраф в сумі 31 мільйон 719 тисяч 960 гривень.

За кількістю проведених заходів Управління у Кіровоградській області станом на початок 2019 року займає третю позицію після Головного управління Держпраці у Київській області (362 відвідування) та Управління в Житомирській області (301 відвідування).

Загалом винесено 310 постанов про накладення штрафних санкцій відповідно до ст.265 Кодексу законів про працю на загальну суму 37 мільйонів 455 тисяч 534 гривень, з яких сплачено 1 402,7 тисяч гривень. (3,7%)

На особистому прийомі у фахівців Управління побувало 1887 громадян.

За минулий рік роботодавцями оформлено трудові відносини з 12784 працівниками. Дані пенсійного фонду та фіскальної служби підтверджують результативність проведених заходів з детінізації трудових відносин.

В цілому кількість застрахованих осіб збільшилась на 6128 осіб.

За інформаціями Пенсійного фонду, які є підставою для інспекційного відвідування, протягом 2018 року проведено 407 контрольних заходів. З них у 293 суб’єктів встановлено порушення законодавства про працю.

Питання легалізації трудових відносин та контроль строків виплати заробітної плати, особливо на підприємствах, які регулярно порушують закон і мають заборгованість із зарплати залишаються пріоритетними на 2019 рік.

Управлінням розроблено механізм миттєвого реагування на факт виявленої нелегальної праці. Документи на інспекційне відвідування оформляються протягом 10 хвилин після отримання повідомлення.

Проводиться постійний аналіз будь-яких інформацій, які можуть свідчити про недотримання роботодавцями норм щодо оформлення трудових відносин. Починаючи з січня поточного року зроблено акцент на відвідування роботодавців, які мають ризик використання праці не одного-двох працівників без оформлення, а більшої кількості.

Під час підготовки до відвідувань триває співпраця з обласними управліннями державної фіскальної служби та пенсійного фонду.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)