Колегія Управління Держпраці: рівень виробничого травматизму зменшився

Про результати роботи щодо додержання законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки під час колегії Управління Держпраці у Кіровоградській області доповів перший заступник начальника Управління Віталій Заніздра.

 Так, перевірено 679 суб’єктів господарювання (2321 виробничий об’єкт), виявлено 18448 порушень.

Рівень загального травматизму зменшився на 14%: сталося 87 нещасних випадків, у яких травмовано 91 працівника проти 106 за аналогічний період 2017 року, смертельно травмовано 5 працівників (у 2017 році – 6). В той же час збільшилась кількість травмованих в окремих галузях (в порівнянні з відсутністю у минулому році) – гірничорудній, нерудній, сільському господарстві, ЖКГ, котлонагляді.  У зв’язку з цим керівникам структурних підрозділів доручено в короткий термін активізувати роз’яснювальну роботу із попередження виробничого травматизму у вказаних галузях.

Основні причини нещасних випадків - організаційні - 52% від загальної кількості, психофізіологічний стан травмованих спричинив 40% нещасних випадків, атехнічні причини - 8%. Найбільшу кількість постраждалих зареєстровано у м. Кропивницькому, Кропивницькому та Маловисківському районах. «Якраз саме на підприємствах обласного центру і цих районів необхідно сконцентрувати увагу по проведенню організаційних заходів не тільки Управлінням а й Фондом соціального та Федерацією профспілок області», - зазначив перший заступник начальника Управління.

Управлінням видано 5 актів за формою Н-9 щодо повторного розслідування нещасних випадків.

Загалом фахівцями Управління в поточному році завершено 45 спеціальних розслідувань .

         Віталій Заніздра також зробив акцент на проведених фахівцями Управління технічних розслідуваннях нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу у побуті. Так,у лютому 2018 року посадові особи Управління взяли участь у технічному розслідуванні причин і обставин виникнення аварії, що трапилась в житловому по вул. Миру в м. Кропивницькому і в наслідок якої мешканець квартири отримав опіки обличчя та рук та вибуховою хвилею зруйновані чотири сусідніх квартири.

На даний час проводиться технічне розслідування обставин та причин виникнення аварії, пов’язаної з використанням газу у побуті, що сталася 28 грудня в м. Кропивницькому внаслідок чого загинула сім'я з чотирьох чоловік.

Проаналізувавши аварії, пов’язані з використанням газу у побуті, Управління дійшло висновку, що причиною їх настання є відсутність вентиляційних каналів в приміщеннях, де встановлені газові прилади, що не забезпечило кратність  повітрообміну в приміщенні не менше ніж три.

Розроблені заходи, щодо попередження виникнення подібних  аварій.

Підсумовуючи доповідь, перший заступник начальника Управління зазначив, що з метою реалізації завдань у сфері охорони праці та промислової безпеки реалізується 13 угод про співпрацю. Пріоритетними завданнями роботи Управління на 2019 рік є запобігання виробничим ризикам на виробництві шляхом впровадження ризик-орієнтованого підходу, продовження тісної співпраці з обласною державною адміністрацією щодо організації та проведення спільних заходів, аналіз спеціальних розслідувань виробничих травм працівників, які виконують роботу на підставі цивільно-правових договорів, постійного моніторингу актів розслідувань нещасних випадків, які розслідуються комісіями підприємств щодо їх об’єктивності, проведення позапланових перевірок щодо усунення порушень на виконання раніше виданого припису, контроль за вчасним виконанням суб’єктом господарювання припису перевірки та заходів з їх усунення, посилення роботи щодо попередження виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу у побуті та безпечного користування газовими приладами, безпечної експлуатації димових та вентиляційних каналів.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)