Мережа маркетів ТОВ «Копілка» охоплена превентивними заходами

15 лютого 2019 року фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області провели семінар з посадовими особами та керівниками структурних підрозділів (адміністратори) ТОВ «Копілка», які працюють на території області.

Левову частину інформації про організацію охорони праці в торгівельних центрах та  магазинах  відповідно до застосування вимог Закону України «Про охорону праці», Типових положень про службу охорони праці; про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці;  Положення про розробку інструкцій з охорони праці надала Ірина Чирва-Репетир, начальник відділу нагляду в АПК та СКС .

Також  поінформовано присутніх про  порядок проведення розслідування відповідно до постанови КМУ від 30 листопада 2011 р. №1232  «Деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» та наведені випадки травматизму у торгівельній галузі в області у 2018 році, зокрема:

- водій ТОВ "Ландтех" під час виконання завдання потрапив у дорожньо-транспортну пригоду через порушення правил безпеки руху;

- продавець продовольчих товарів ТОВ "Вересень Плюс" отримав травму лиця від відвідувача магазину, тобто отримав травму внаслідок протиправних дій інших сторонніх осіб.                 У поточному році подібне травмування отримав  касир  магазину ФОП Путіліна Л.О. Світловодського району.

Основні положення застосування Правил охорони праці для об’єктів роздрібної торгівлі, затверджених наказом Державного комітету  по нагляду за охороною праці під 08.05.90 № 79 (НПАОП 52.0-1.01-96) роз’яснила головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Анна Лішенко.

З метою попередження травматизму не тільки працівників, а й покупців від травм  через  заряди статичної електрики, які самі по собі не є небезпечними для людини, або будь-якого контакту із струмом безпосереднього чи опосередкованого, головний державний інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Ігор Федоров розповів про основи створення безпечних умов праці та перебування на підприємствах галузі торгівлі, функціонування енергослужби відповідно до чинного законодавства.

У ході семінару були роздані методичні  матеріали на вищезазначені теми, а також розроблені відділом організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Інформаційні листи на теми: Декларування робіт підвищеної небезпеки, отримання  (продовження) дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; придбання або видача ЗІЗ відповідно до технічних регламентів, ринковий нагляд - для розповсюджувачів нехарчової продукції.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)