Про порядок робіт з ліквідації бурульок та снігу

 Бурульки та сніг на даху — це вже причина бити тривогу, особливо, коли їх кількість досягає критичної позначки. Дах без бурульок дозволить не переживати за проблеми, які з ними пов’язані.

 В першу  чергу, позбавтеся від бурульок, які звисають зі скатів. Їх можна акуратно збити за допомогою довгої рейки.

Не прагніть ударяти по бурульках з великою силою. Те, що залишається після прикладання невеликих зусиль, краще знімати безпосередньо з даху. Інакше дах без бурульок може обернутися пошкодженням покриття та водостічних жолобів.

Після збивання бурульок потрібно забратися на дах. Очищати сніг краще за допомогою лопати. Не слід забувати про заходи безпеки — страхувальний ремінь або вірьовка в цьому випадку просто обов’язкові. Робити це потрібно з обережністю, оскільки покрівля може бути слизькою. Найкращим варіантом буде робота з помічником.

Потрібно буде зняти залишки бурульок. Робиться це, коли буде закінчено очищення покрівлі від снігу. Як правило, підстава бурульок примерзає до країв даху і в водостічних систем. Їх можна акуратно зрізати за допомогою ножівки.

Роботи необхідно проводити у світлий час доби. Не варто братися за роботу, якщо йдуть опади, створюють додаткові труднощі і збільшують ризик падіння. Не варто підніматися на дах при силі вітру понад 6 балів. У разі, коли очистити дах потрібно в нічний час доби, вона і прилегла до будинку територія має бути добре освітлені.

Одяг для роботи повинен бути максимально зручним і не сковувати рухів. Теж можна сказати і про взуття — воно повинно бути не слизьким і мати на підошвах потужні протектори.

Дотримуйтесь заходів безпеки по відношенню до людей і тварин, що знаходяться внизу. Падіння льоду з даху може їх травмувати і пошкодити припарковані поруч автомобілі, тому потрібно бути гранично уважним.

Приймайте сторонню допомогу. Краще не бути самовпевненим і заручитися підтримкою іншої людини. Ще більш вірний варіант — допомога професіоналів. Вони, крім певних навичок, мають альпіністське обладнання та устаткування, яке дозволяє швидко і якісно робити свою роботу.

Виконуючи роботи по очищенню даху, не користуйтеся металевим інструментом. Розбивати товстий шар криги та бурульок можна за допомогою спеціальних скребків.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)