Про перенесення робочих днів

Постійне сезонне питання як від роботодавців так і від працівників – коли треба виходити на роботу у разі перенесення робочих днів, які передують святковим? Відповідь надає начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ганна Масловська.

 Згiдно iз частиною третьою статтi 67 КЗпП України у випадку коли святковий або неробочий день (стаття 73 КЗпП України) збiгається з вихiдним днем, вихiдний день переноситься на наступний пiсля святкового або неробочого.

Як правило, з метою створення сприятливих умов для святкування, а також рацiонального використання робочого часу розпорядженнями Кабiнету Мiнiстрiв України рекомендується переносити робочi днi для працiвникiв, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихiдними днями у суботу та недiлю.

У зв'язку з тим, що зазначене розпорядження має рекомендацiйний характер, рiшення про перенесення робочих днiв приймається роботодавцем, що призводить до змiни графiка роботи пiдприємства.

Тому всi дiї щодо надання вiдпусток, виходу на роботу та оплати лiкарняних мають вiдбуватись на пiдставi прийнятого на пiдприємствi рiшення щодо перенесення робочих днiв, тобто по змiненому у зв'язку перенесенням робочих днiв графiку роботи пiдприємства.

При цьому слiд мати на увазi, що у разi перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому дню на iнший вихiдний день, для збереження балансу робочого часу за рiк тривалiсть роботи у цей перенесений робочий день має вiдповiдати тривалостi передсвяткового робочого дня, як це передбачено статтею 53 КЗпП України.

11 січня 2018 року Урядом прийнято рішення (розпорядження №1-р) про перенесення робочих днів у 2018 році. Для працівників підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), крім органів Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, Державної казначейської служби та банківських установ робочі дні перенесено з:

п’ятниці 9 березня на суботу 3 березня;

понеділка 30 квітня на суботу 5 травня;

п’ятниці 29 червня на суботу 23 червня;

понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня;

понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня.

Враховуючи вищевикладене, (як приклад) для працівника, який перебуватиме у відпустці з 31 грудня – субота 29 грудня 2018 є робочими згідно з графіком роботи підприємства.

У разі відсутності працівника на роботі в зазначений день без поважної причини до нього може бути застосовано дисциплінарне стягнення відповідно до ст.147 КЗпП України.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)