На засіданні Громадської ради обговорили стан охорони праці в окремих галузях та підсумували роботу за рік

На останньому у 2018 році засіданні Громадської ради при Управлінні Держпраці у Кіровоградській області за участю заступника начальника Управління Оксани Харченко розглянули стан охорони праці в агропромисловому комплексі області та у хімічній, нафтохімічній, нафтопереробної промисловості, а також проблемні питання, що виникають у галузях.

 Так, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Ірина Чирва-Репетир поінформувала, що кількість піднаглядних Управлінню підприємств в агропромисловому комплексі області, як частини економіки, що поєднує в собі виробництво сільськогосподарської продукції, її сільськогосподарську переробку, матеріально-технічне обслуговування села становить 3173 підприємства.

Головними державними інспекторами протягом квітня-жовтня 2018 року проведено 145 перевірок суб’єктів господарювання Виявлено 5556 порушень вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, усунуто 3889, або 70%.

У зв’язку з виникненням загрози життю та здоров’ю працівників, посадовими особами Держпраці надано позовну заяву до Кіровоградського окружного адміністративного суду та підготовлено 4 пакети документів до суду стосовно повного або часткового зупинення виконання робіт, обслуговування техніки.

За порушення вимог законодавства з охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 208 працівників, у т.ч. 81 керівника підприємств.

Сума штрафів   становить 71 094 гривень, у т.ч. на керівників підприємств –28 560 гривень.

  Проблемними питаннями галузі є експлуатація застарілих та фізично зношених об’єктів; відсутність достатньої кількості професійних кадрів у сільській місцевості; несвоєчасне виконання суб’єктами господарювання діагностичних та ремонтних робіт, ризик нещасних випадків під час весняно- та осінньо-польових , зернозбиральних робіт, робіт в бункерах та силосах через неналежну організацію роботи служб (відповідальних осіб) з охорони праці суб’єктів господарювання та безвідповідальне відношення роботодавців до створення безпечних умов праці.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галина Спіріна поінформувала, щодержавний нагляд у хімічній, нафтохімічній, нафтопереробної промисловості здійснюється за 58  суб’єктами господарювання та 349   виробничими об’єктами.

Проведено 26 планових перевірок на піднаглядних підприємствах та об’єктах суб’єктів господарської діяльності.

Виявлено 551 порушення вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці, усунуто 445, або 80%.

Подано позовну заяву до Кіровоградського окружного адміністративного суду щодо призупинення (зупинення, обмеження) виробництва, виконання робіт.

За порушення вимог законодавства з охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 20 працівників, у т.ч. 10 керівників підприємств.

Основні проблемні питання - ресурсний знос основних фондів хімічних виробництв, застосування на них потенційно небезпечних технологій, застарілого устаткування і систем протиаварійного захисту, несвоєчасне виконання суб’єктами господарювання діагностичних та ремонтних робіт, порушення вимог законодавства з охорони праці. Галина Спіріна також детально проаналізувала стан охорони праці та здійснення наглядової діяльності у газовій промисловості.

Учасники засідання заслухали звіт голови Громадської ради Тамари Самиляк про результати роботи у 2018 році та затвердження плану роботи Громадської ради при Управлінні Держпраці у Кіровоградській області на 2019 рік.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)