Під час навчання інспекторам праці надані роз’яснення законодавства щодо оформлення трудових відносин та строків виплати заробітної плати

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч провела навчання з інспекторами праці органів місцевого самоврядування – міської ради м. Кропивницького, Олександрійської міської ради, Первозванівської, Великосеверинівської, Новоукраїнської об’єднаних територіальних громад.

 Інспекторів праці ознайомлено з вимогами законодавства щодо оформлення трудових відносин, строків виплати заробітної плати.

Так, статтею 21 Кодексу законів про працю України передбачено, що трудовий договiр – це угода мiж працiвником i власником пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноваженим ним органом чи фiзичною особою, за якою працiвник зобов'язується виконувати роботу, визначену цiєю угодою, з пiдляганням внутрiшньому трудовому розпорядковi, а власник пiдприємства, установи, органiзацiї або уповноважений ним орган чи фiзична особа зобов'язується виплачувати працiвниковi заробiтну плату i забезпечувати умови працi, необхiднi для виконання роботи, передбаченi законодавством про працю, колективним договором i угодою сторiн. Стаття 24 КЗпП України чітко передбачає, що працiвник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалiзацiї державної полiтики з адмiнiстрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування про прийняття працiвника на роботу в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

Інспекторам також роз’яснено, що у випадку контролю питання оформлення трудових відносин вони повинні витребовувати документи, ведення яких передбачає трудове законодавством: письмовий трудовий договір (і випадку трудових відносин з фізичною особою - підприємцем), наказ (розпорядження) про прийом на роботу, повідомлення фіскального органу про прийом працівника до допущення його до роботи.

Були обговорені питання щодо можливості стажування на робочому місці, відмінностей договорів цивільно-правового характеру від трудових.

Жваве обговорення викликало питання щодо строків виплати заробітної плати та проведення остаточного розрахунку в день звільнення. Законодавство з цього приводу визначає чіткий підхід до даного питання, а порушення визначених строків виплати призводить до виникнення заборгованості із заробітної плати. Відповідно до п. 29 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою ЕМУ від 26.04.2017 №295, заходи до притягнення об’єкта вiдвiдування та його посадових осiб до вiдповiдальностi за використання працi неоформлених працiвникiв, несвоєчасну та не у повному обсязi виплату заробiтної плати, недодержання мiнiмальних гарантiй в оплатi працi вживаються одночасно iз внесенням припису незалежно вiд факту усунення виявлених порушень у ходi iнспекцiйного вiдвiдування або невиїзного iнспектування.

Для початку інспекторам праці запропоновано здійснювати інформаційно – роз’яснювальну роботу на відповідних територіях, а вже потім – заходи контролю для боротьби з неоформленою найманою працею.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)