На ПАТ «Гайворонський спеціалізований кар’єр» відбулася планова перевірка та превентивні заходи

Відбулася планова перевірка дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці, промислової безпеки в Публічному акціонерному товаристві «Гайворонський спеціалізований кар’єр». 

Голова комісії - завідувач сектору гірничого нагляду Управління Держпраці у Кіровоградській області Юрій Деменський. До складу комісії ввійшли також інші представники Управління: Олександр Погорілий - головний державний  інспектор сектору гірничого нагляду, Анатолій Дзіговський - головний державний  інспектор  відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку та Ігор Федоров -  головний державний  інспектор відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці.

 Перевірка показала, що мають місце недоліки щодо виконання в повному обсязі вимог галузевої системи управління охороною праці в поєднанні з нарядною системою.

Не всі відповідальні посадові особи та машиніст екскаватора ЕКГ-5А ознайомлені за особистим підписом з паспортом ведення гірничих робіт. Машиніст екскаватора не мав при собі посвідчення на кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки. Не огороджено напівмуфту приводу механізму відкривання днища ковша. В шафі вводу 6кВ на екскаваторі ЕКГ-5А замість запобіжника встановлено дротяну перетинку. Несправні маршеві сходи, що ведуть  на екскаватор ЕКГ-5А.

Своєчасно не прибирається щебенева продукція з під привідної головки стрічкового конвеєра №4.

Не виконуються терміни проведення контролю за станом бортів, траншей, уступів та укосів кар’єру, з записом результатів до спеціального журналу. До «Книги маркшейдерських вказівок» маркшейдерською службою не вносяться записи, що стосуються  відхилень від проектних рішень, необхідні попередження з питань, що входять до компетенції служби, по виданим вказівкам відсутні відмітки про виконання.

На стріловому самохідному крані КТА-16 (реєстраційний №4394) не працюють стабілізатори пружних підвісок, що дають змогу рівномірно передавати навантаження на всі ресори ходової осі для того, щоб забезпечити їх рівномірне осідання під час руху. Деформовано упор на кінці кранової рейкової колії крана (реєстраційний № 3135).

Інформація щодо виявлених в ході перевірки порушень надана керівництву підприємства. Під час проведення наради акцентовано увагу на персональній відповідальності посадових осіб та робітників за порушення вимог нормативних документів з охорони праці та створенні безпечних умов праці на кожному робочому місці.

За результатами перевірки складено відповідний акт та видано припис на усунення виявлених порушень. Три посадові особи підприємства притягнено до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Одночасно з перевіркою посадовими особами Управління проведено превентивні заходи. Працівникам ПАТ надана інформація про стан виробничого травматизму на підконтрольних підприємствах та презентовано  бренд UkraineNow ("Україна зараз").

  

Довідка: Підприємство проводить розробку корисних копалин на  Гайворонському родовищі мігматитів, яке знаходиться на південній околиці міста Гайворону. Родовище розробляється з 1938 року.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)