Проведено інформаційно-консультативний захід щодо дотримання заходів безпеки при виконанні робіт в електроустановках

9 листопада головним державним інспектором відділу нагляду в машинобудуванні та енергетиці Управління Держпраці у Кіровоградській області Володимиром Євтушенком за ініціативи керівництва СПД ФО Солодової Л. В. було проведено інформаційно-консультативний захід щодо дотримання заходів безпеки при виконанні робіт в електроустановках.

 Під час спілкування звернено увагу присутніх на виконання у встановленому порядку організаційних та технічних заходів безпеки, якими, згідно з НПАОП 40.1-1.21-98  «Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів», досягається безпека робіт. Організаційні заходи, пояснив інспектор, це:  «затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами, розпорядженнями і в порядку поточної експлуатації;  призначення осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт;  оформлення робіт нарядом, розпорядженням або затвердженням переліку робіт, що виконуються в порядку поточної експлуатації; підготовка робочих місць; допуск до роботи; нагляд під час виконання робіт; переведення на інше робоче місце; оформлення перерв в роботі та її закінчення». Для підготовки робочого місця до роботи, яка вимагає зняття напруги, слід вжити у вказаному порядку такі технічні заходи:  «здійснити необхідні відключення і вжити заходів, що перешкоджають помилковому або самочинному ввімкненню комутаційної апаратури; вивісити заборонні плакати на приводах ручного і на ключах дистанційного керування комутаційною апаратурою; перевірити відсутність напруги на струмовідних частинах, які слід заземлити для захисту людей від ураження електричним струмом; встановити заземлення (ввімкнути заземлювальні ножі, встановити переносні заземлення); обгородити, за необхідності, робочі місця або струмовідні частини, що залишилися під напругою, і вивісити на огородженнях плакати безпеки. Залежно від місцевих умов, струмовідні частини обгородити до чи після їх заземлення».

Більш детально обговорені питання, які  виникають під час оформлення наряду-допуску чи розпорядження та при підготовці робочого місця в електроустановках напругою понад 1000В (ТП-98).

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)