Працівників редакції проконсультовано про оплату праці у вихідні, святкові та неробочі дні, у нічний та надурочний час

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Олена Клименко за участю представників Пенсійного Фонду провели семінар в редакції газети „Колос” на тему «Оплата праці у вихідні, святкові та неробочі дні. Оплата роботи у нічний час. Оплата роботи в надурочний час».

 Олена Клименко пояснила присутнім, що Конституція України гарантує кожному право на працю, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Згідно зі ст. 1 Закону України “Про оплату праці” заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Заробітна плата працівнику повинна виплачуватися за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки, ставки заробітної плати) або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат і надбавок.

Розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

         Оплата за роботу у святковий  і неробочий день обчислюється за правилами статті 107 КЗпП України, у подвійному розмірі: 

- відрядникам - за подвійними відрядними розцінками; 

- працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки; 

- працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. 

     Робота у нічний час з 10 години вечора до 6 години ранку оплачується у підвищеному розмірі, передбаченого колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу), за кожну годину роботи у нічний час відповідно до вимог ст. 108 КЗпП України.

 

     Робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 КЗпП України.

Оплата роботи в надурочний час проводиться відповідно до вимог статті 106 КЗпП України:

- за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки.

- за відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, у порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.

Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)