У Світловодську триває спільна робота Управління Держпраці та Пенсійного фонду з питань легалізації найманих працівників

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Кіровоградській області Інна Кривенко взяла участь у семінарі з питань легалізації трудових відносин, що відбувся у ПП «Віктор і К». Семінар проведено разом зі спеціалістами Світловодського відділу обслуговування громадян (сервісного центру) головного управління Пенсійного фонду України у Кіровоградській області з метою інформування працівників про недопуск найманих працівників до роботи без офіційного оформлення, правильності оформлення трудових відносин, відповідальності за порушення трудового законодавства, виплати заробітної плати у «конвертах» та нижче мінімально встановленого розміру.

 Особливу увагу приділили легалізації заробітної плати. Зокрема, нагадали про те, що людина, отримуючи заробітну плату «у конверті», позбавлена соціальних гарантій, - права на оплату листка тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомоги по вагітності та пологах, виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи, позбавляється пристойного розміру пенсії в старості. Працюючи неофіційно громадяни також позбавляються права на виплати втрати частини працездатності в разі нещасного випадку на виробництві (у тому числі родині у випадку смерті працівника) або в разі набуття професійного захворювання, адже в разі настання таких випадків, за відсутності належним чином оформлених трудових відносин, довести факт перебування потерпілого з тим чи іншим підприємством практично неможливо.

Крім того, працюючи «нелегалом» в країні, громадяни практично не захищені від незаконного звільнення, можуть бути позбавлені права на відпочинок (надання відпустки, а в окремих випадках і її оплати), можуть бути, не відаючи того, залучені до шкідливих умов праці, або протипоказаних для їх здоров`я робіт без належних доплат чи компенсацій та інших гарантій, закріплених трудовим законодавством України. Також, в разі порушення роботодавцем трудових прав, працівник, який отримує заробітну плату «у конверті» не зможе захистити свої права в судовому порядку без підтверджуючих документів про укладення трудового договору.

Близько 110 працівникам, які були присутні на семінарі, роз’яснено, що при офіційному працевлаштуванні з ними має бути укладено трудовий договір, його укладення оформлюється наказом або розпорядженням власника підприємства, також має бути внесена запис до трудової книжки працівника. Легальність найманого працівника залежить не тільки від бажання роботодавця. Не працевлаштований співробітник повинен наполягати на оформленні трудового договору з занесенням у трудову книжку. Ця норма прописана в трудовому законодавстві України.

Інна Кривенко повідомила працівників підприємства про те, що відповідно до статті 232 Кодексу законів про працю України (КЗпПУ) безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються спори працівників про оформлення трудових відносин у разі виконання ними роботи без укладення трудового договору та встановлення періоду такої роботи. Якщо працівник вважаєте, що його права порушені, для їх поновлення він має право звернутися до суду. У разі встановлення органом, що розглядає трудовий спір, трудових відносин з працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи, приймається рішення про нарахування та виплату такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді без урахування фактично виплаченої заробітної плати, та про нарахування і сплату відповідно до законодавства податку на доходи фізичних осіб та суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за встановлений період роботи.

При підтвердженні фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податків – на роботодавця накладаються фінансові санкції відповідно до статті 265 КЗпПУ у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення».

Також фахівцями було зосереджено на те, що існують переваги використання легальної праці і для роботодавців:

•    офіційно працевлаштовані працівники – це згуртований, злагоджений колектив із постійних, надійних, творчих та ініціативних особистостей, в якому всі працюючі спрямовуватимуть свої зусилля на покращення кінцевого результату роботи і збільшення прибутків;

•    гарантія матеріальної відповідальності працівника, праця якого передбачає обслуговування грошових, товарно-матеріальних цінностей та ін.;

•    трудова дисципліна;

•    можливість у судовому порядку відстоювати свої порушені права та законні інтереси;

•    можливість скористатися механізмом відшкодування державою витрат роботодавця по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за кожного офіційно працевлаштованого працівника.

До того ж встановлення тривалих трудових відносин, хороший соціальний пакет, відсутність плинності кадрів слугує якісною рекламою роботодавців. І лише при належному ставленні до своїх прав та обов’язків усі суб’єкти сучасного ринку праці можуть розраховувати на позитивний результат та досягнення поставлених цілей.

Робота у даному напрямку триватиме і надалі.

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)