Легалізація праці - спільна задача служби зайнятості і Управління Держпраці

На базі Світловодської міськрайонної філії  Кіровоградського обласного центру зайнятості під час проведення ярмарки вакансій відбулась зустріч із роботодавцями, безробітними особами та представниками Управління Держпраці у Кіровоградській області.

 З метою налагодження тісної співпраці та додержання трудового законодавства про працю заступник начальника філії Лариса Шевченко та головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Інна Кривенко разом із спеціалістами Світловодської міськрайонної філії  Кіровоградського ОЦЗ  розглянули питання щодо оформлення трудових відносин.

Фахівець Управління наголосила, що кожен має право на працю і це включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (ст. 43 Конституції України). Разом з тим, відповідно до вимог чинного трудового законодавства при оформленні працівника на роботу в обов’язковому порядку укладається трудовий договір. Потрібно чітко розуміти всі ризики та наслідки використання найманої праці без належного оформлення. Для працівника – це втрата всіх гарантій у сфері праці – права на гідні умови праці, захист від незаконного звільнення, права на визначену тривалість робочого часу і часу відпочинку, соціальне страхування у разі втрати працездатності, і, як наслідок, права на пенсійне забезпечення. Для роботодавця ризики полягають у фінансових втратах.

Також, під час проведення ярмарки було піднято ряд питань трудового законодавства, - прийом і звільнення з роботи, переведення і переміщення працівників, облік робочого часу та інші.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)