Сергій Подорожний: «Сьогодні увесь наш ресурс має бути задіяний у боротьбі з «тіньовою» зайнятістю

З огляду на те, що діяльність Управління Держпраці тісно пов’язана з реформуванням інших напрямів соціальної політики, зокрема пенсійною реформою, необхідно діяти злагоджено і оперативно спільно з Державною фіскальною службою, Пенсійним фондом, органами місцевого самоврядування. На цьому наголосив начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний під час робочої зустрічі в смт. Голованівську з головою районної державної адміністрації Олегом Голімбієвським та селищним головою Сергієм Цобенком, керівниками районних структур соцзахисту, пенсійного фонду, фіскальної служби, преси та роботодавців.

 Розв’язання цієї проблеми потребує тісної співпраці органів державної влади та соціальних партнерів, зазначив Сергій Подорожний.

Начальник Управління нагадав, що найбільша штрафна санкція, передбачена за використання праці неоформлених працівників – 30 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника.

З січня по вересень 2018 року проведено 38 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю, експертизи умов праці та питань, що відносяться до діяльності Управління Держпраці у Кіровоградській області. За результатами інспекційних відвідувань виявлено 14 неоформлених працівників, подано службові записки щодо прийняти рішення про накладання штрафів передбачених ст.265 КЗпПУ на суму 1563660,00 грн.

Здійснюється співпраця з районною робочою групою з легалізації заробітної плати і тіньової зайнятості. Протягом січня-серпня 2018 року робочою групою відвідано 152 суб‘єктів підприємницької діяльності, виявлено 50 випадків незадекларованої праці, з них 50 легалізовано. В вересні 2018 року здійснено рейд, під час якого відвідано 19 СПД, порушень законодавства про працю не виявлено.

Пріоритетним напрямом залишається інформаційно-роз’яснювальна робота Держпраці. Позитивний вплив таких заходів очевидний. Люди отримують необхідні знання щодо своїх трудових прав, соціальних гарантій, роботодавці усвідомлюють переваги функціонування в законодавчому полі і роблять вибір на користь легальної праці. А у підсумку виграє вся країна, бо це шлях економічного розвитку і соціальної стабільності.

Результатів вдалося досягти. Так з початку 2018 року здійснено 115 відвідувань роботодавців, яким роз‘яснені питання додержання законодавства про працю та інші нормативно-правові акти.

За результатами зазначених відвідувань, роботодавцями самостійно легалізовано 225 працівників.

До обговорення соціально важливих питань долучилися Людмила Цилюрик– начальник Голованівського відділу обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду уКіровоградській області Антоніна Дудник начальник управління соцзахисту Голованівської РДА, Тетяна Поліщук в.о. заступника начальника – начальник Голованівського управління ГУ ДФС в Кіровоградській області.

На завершення засідання Сергій Подорожний зазначив: «Сьогодні увесь наш ресурс має бути задіяний у боротьбі з «тіньовою» зайнятістю. Тому ми повинні демонструвати свою компетентість, професіоналізм і неупередженість. Інколи влучна порада діє краще, ніж штраф. Превентивні заходи дають куди більший ефект, ніж залякування та санкції».

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)