Працівників ФГ «Костенко М.І.» проконсультовано з питань трудового законодавства

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Кіровоградській області Лілія Гуща, Наталя Махно, Віталій Марценюк та Ганна Царенко провели семінар для працівників ФГ «Костенко М.І.», під час якого надано роз’яснення щодо укладення трудового договору з працівниками, відповідальності за порушення найманої праці без оформлення трудових відносин та за порушення законодавства про працю.

 Інспектори пояснили, що за ч.3 ст.24 КЗпП України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника  на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З урахуванням положень цієї статті було ухвалено постанову Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» (далі-постанова №413).

За абзацом другим постанови №413 повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіальних органів Державної фіскальної служби подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою за місцем їхнього обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Тобто, до початку роботи працівника, інформація про його зарахування має бути подана до Державної фіскальної служби або її територіальних органів.

Норми ст.24 КЗпП України та постанови №413 поширюються на всі випадки, коли працівник виконує роботу на умовах трудового договору.

Інспектори праці вручили працівникам господарства буклети, в яких зазначено інформацію стосовно їх трудових прав і можливості їх захисту.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)