Які є гарантії щодо зайнятості, відпочинку та охорони праці для неповнолітніх?

Роз’яснення надає головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ірина Яновська.

 Досить часто трапляється, що особам, які не досягли повнолітнього віку, тобто 18 років, доводиться самостійно заробляти собі «на шматок хліба». Трудовим законодавством України така можливість передбачена. Проте для неповнолітніх є ще й інші додаткові гарантії щодо зайнятості, відпочинку та охорони праці.

     Якщо роботодавець має намір прийняти на роботу особу віком від 14 до 15 років, необхідно отримувати усну або письмову згоду одного із батьків на працевлаштування його дитини. Письмова згода може бути надана у вигляді заяви. У разі надання усної згоди, в подальшому один із батьків зобов’язаний письмово засвідчити згоду на обох примірниках трудового договору, що буде укладено між роботодавцем та неповнолітнім робітником.

      Трудовий договір з неповнолітнім обов’язково укладається в письмовій форми (ст. 24 КЗпП). Також при прийнятті на роботу для неповнолітніх не можна встановлювати випробування (ст. 26 КЗпП).

  Стаття 190 КЗпП, передбачає у собі категорії робіт, на яких забороняється застосування праці осіб молодше 18 років. До таких робіт належать: важкі роботи і роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також підземні роботи; роботи з підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх, затверджено наказом МОЗ від 31.03.1994 № 46 .

Продовження буде

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)