Ситуацію зі станом димових та вентиляційних каналів в багатоповерхових будинках Світловодська розглянуто під час засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення

Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області стурбовані ситуацією, яка склалась в м. Світловодську зі станом димових та вентиляційних каналів в багатоповерхових будинках. Про це йшлося у доповіді начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Галини Спіріної під час засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення під головуванням заступника голови ОДА Сергія Коваленка.

 На даний час у Світловодську в багатоповерхових будинках проводиться перевірка димових та вентиляційних каналів працівниками КП «Житлосвіт», ТОВ «Ярк-Комфорт» та КП «Житловервіс-2012». Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 року № 48 перевірку, прочищення та ремонт димових та вентиляційних каналів повинні виконувати, на підставі, декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

На даний час вказані підприємства не отримали декларацію на виконання робіт підвищеної небезпеки. При цьому працівниками даних підприємств оформлюються акти на періодичну перевірку та прочистку димових та вентиляційних каналів та передаються до Світловодського управління газового господарства. Світловодське управління газового господарства неодноразово зверталось до даних підприємств надати копії документів перевірку знань з питань охорони праці пічників, які виконують роботи по обслуговуванню димових та вентиляційних каналів. Але на даний час інформацію про наявність відповідних документів  комунальні підприємства на надали.

Галина Спіріна зробила акцент на тому, що перевірка та прочистка димових та вентиляційних каналів відносяться до робіт підвищеної небезпеки. Не відомо, хто і яким чином проводить роботи по перевірці димових та вентиляційних каналів, в якому стані знаходяться димові та вентиляційні канали даних житлових будинків. Керівники КП «Жилосвіт», ТОВ «Ярк-Комфорт» та КП «Житлосервіс-2012» наражають на небезпеку як працівників комунальних підприємств,  так і мешканців 206 багатоповерхових будинків.

Галина Спіріна запропонувала зобов’язати керівників  КП «Жилосвіт», ТОВ «Ярк-Комфорт» та КП «Житлосервіс-2012» оформити декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, провести відповідні навчання, працівникам, які виконують роботи підвищеної небезпеки та на законних основах оформлювати акти на перевірку димових та вентиляційних каналів багатоповерхових житлових будинків. Про проведену роботу інформувати комісію обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення.

Заступник головного інженера ВАТ «Кіровоградгаз» Сергій Тимофієв підтримав пропозиції Галини Спіріної.

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)