Фахівець Управління провела семінар для представників профспілкових органів підприємств харчової промисловості

Під час засідання Президії Всеукраїнської профспілки харчової промисловості, яка відбувалась 7-9 червня 2018 року у м. Коблево, начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч провела семінар для представників профспілкових органів підприємств харчової промисловості.

 Обговорено питання щодо легалізації найманої праці, охорони праці, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та порядок накладення штрафних санкцій.

Зазначалось, що про стан охорони праці будь – якої галузі свідчить наявність та аналіз виробничого травматизму, а також підсумки наглядової діяльності територіальними органами Держпраці. На Кіровоградщині у 2017 році в галузі АПК залишився травматизм на рівні року попереднього, проте зросла кількість травмованих працівників у харчовій промисловості та переробці сільськогосподарських продуктів – 14 проти 2. У харчовій промисловості мав місце смертельний випадок.

Перевірками виявлено ряд порушень законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки. Тому наголошено, що не в повній мірі роботодавці забезпечують реалізацію норм законодавства з охорони праці через необізнаність, нехтування та байдужість до створення безпечної праці.

Представникам профспілкових органів підприємств був роз’яснений порядок державного контролю за додержанням законодавства про працю та нагадані всі заходи, які вживаються інспектором праці у випадку виявлення порушень законодавства про працю. Також зазначалась можливість участі профспілки підприємств в інспекційних відвідуваннях державних інспекторів праці.

Олена Хіміч проінформувала, що найбільша штрафна санкція, передбачена за використання праці неоформлених працівників – 30 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника.

Жваве обговорення відбулося стосовно укладення колективних договорів та відмови від укладення їх з боку адміністрації підприємства.

Олена Хіміч підкреслила, що дотримання мінімальних гарантій з боку роботодавця є одним з найгостріших питань при проведення інспекційних відвідувань. Тим більше, що це є і умовою колективних договорів, контроль за яким здійснює профспілка підприємства. Штрафна санкція за недотримання мінімальних гарантій передбачена в розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника, стосовно якого виявлене порушення.

Було нагадано і про те, що обов’язок роботодавця організувати та забезпечити кожному працівнику безпечне робоче місце, яке буде задовольняти санітарно-гігієнічним нормам. Але, на жаль, не всі підприємства можуть похвалитися усуненням усіх небезпечних показників. Тому в разі неможливості забезпечення належних умов праці й наявності шкідливих чинників, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому, роботодавець має попередити про це й нових працівників під час прийняття на роботу, і тих, що вже працюють; мусить намагатися створити максимально безпечні умови праці й компенсувати вплив шкідливих чинників.

Олена Хіміч наголосила, що нова філософія Держпраці – це спрямованість на превентивні заходи. Тому тільки спільними діями сторін соціального діалогу за участю органів влади, профспілкових організацій та територіальними органами Держпраці шляхом проведення інформаційно - роз’яснювальної роботи можливо донести до керівників підприємств та працівників необхідність організації та безумовного виконання норм безпечних умов праці.

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)