У Світловодському районі виявлено 26 неоформлених найманих працівників

Праця – це основа життя і процвітання суспільства, а офіційне укладання трудових відносин, виплата належної заробітної плати, відповідно до чинного законодавства, – це основа соціальної захищеності працівника, який і є творцем цього суспільства.

  В умовах гострого дефіциту вільних вакансій люди, бажаючи працевлаштуватися, досить часто змушені погоджуватись на будь-які умови, запропоновані роботодавцем. Зазвичай, роботодавець обіцяє особі нелегальне працевлаштування і більш високу заробітну плату у «конверті». Працівник погоджується на взаємовигідні, як йому здається, умови праці, але відразу ж стає повністю безправним перед роботодавцем, тому що по відношенню до такого працівника не діють жодні державні гарантії, передбачені трудовим законодавством, і при форс-мажорних обставинах такий робітник лишається сам на сам зі своїми проблемами.

 В області оголошено місячник легалізації трудових відносин, під час якого здійснюється широка інформаційна кампанія щодо переваг легальної праці та боротьби з тіньовою зайнятістю.

 Так, у травні 2018 року головним державним інспектором Управління Держпраці у Кіровоградській області Інною Кривенко була проведена роз’яснювальна робота у суб’єктів господарської діяльності, які працюють на території м.Світловодська, смт. Власівка та у селах Світловодського району. За результатами проведеної роботи у 60 суб’єктів господарювання було виявлено 26 неоформлених найманих працівників. Це свідчить про те, що далеко не всі приватні підприємці та керівники підприємств прагнуть оформити трудовий договір зі своїм найманим працівником належним чином. А між тим, оформлення трудових відносин у законодавчо встановленому порядку, офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена легальна заробітна плата, страховий стаж та можливість при досягненні пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.

Під час проведення роз’яснювальної роботи фахівець нагадала, що штраф за використання праці без офіційного оформлення на даний час складає 111 690 грн. за кожну особу, щодо якої скоєно дане порушення (30 мінімальних заробітних плат, відповідно до абз.2 частини 2 статті 265 КЗпП України).

Інспектор праці під час першого візиту до роботодавця тільки попередила про можливі наслідки нелегальної праці та побачила, скільки людей працює. Кожному роботодавцю надалась можливість самостійно виправити порушення, оформити трудові відносини з працівниками та повідомити про це Управління.

Якщо порушення не усунено, то наслідком другого візиту інспектора праці будуть всі передбачені законодавством заходи впливу, в тому числі і штрафна санкція відповідно до статті 265 КЗпП України.

Отже, офіційне оформлення працевлаштування є, в першу чергу, гарантією соціального захисту найманих працівників, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу з метою досягнення позитивного результату. Водночас, для роботодавця - це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.

Інспектор роздала присутнім буклети з інформацією про переваги легальної праці та відповідальність за неналежне оформлення трудових відносин, а також надали відповідні роз’яснення працівникам закладів та присутнім покупцям, у яких виникли запитання.

Робота у даному напрямку триватиме і надалі.

 

 

 

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)