Проведено семінар для роботодавців Олександрівського району

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Олена Хіміч та начальник відділу з питань гігієни праці Управління Сергій Олексієнко у приміщенні Олександрівської райдержадміністрації провели семінар для роботодавців Олександрівського району.

Під час обговорення питання щодо легалізації найманої праці особливий акцент було зроблено на сільськогосподарській галузі. Роботодавцям був роз’яснений порядок державного контролю за додержанням законодавства про працю та нагадані всі заходи, які вживаються інспектором праці у випадку виявлення порушень законодавства про працю.

 Найбільша штрафна санкція передбачена за використання праці неоформлених працівників – 30 мінімальних заробітних плат за кожного такого працівника.

Було нагадано і про те, що обов’язок роботодавця організувати та забезпечити кожному працівнику безпечне робоче місце, яке буде задовольняти санітарно-гігієнічним нормам. Але, на жаль, не всі підприємства можуть похвалитися усуненням усіх небезпечних показників. Тому в разі неможливості забезпечення належних умов праці й наявності шкідливих чинників, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому, роботодавець має попередити про це й нових працівників під час прийняття на роботу, і тих, що вже працюють; мусить намагатися створити максимально безпечні умови праці й компенсувати вплив шкідливих чинників.

Жваве обговорення виникло з питання проходження періодичних медичних оглядів працівників. Роботодавцям було роз’яснено важливість цього напрямку, наслідки професійних захворювань, необхідність їх профілактики.

 

 

 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)