Начальник Управління та інспектор праці провели прес – конференцію з питань легалізації трудових відносин

В кабінеті першого заступника Світловодського міського голови Олени Балюк відбулася прес - конференція з питань легалізації трудових відносин, яку провели начальник  Управління Держпраці у Кіровоградській області Сергій Подорожний та головний державний інспектор відділу додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Людмила Філоненко.

 

Виступаючі наголосили представникам редакцій місцевих видань та радіо, що одним з пріоритетних напрямів діяльності Держпраці є запобігання використанню незадекларованої праці. Це негативне явище обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників. Неоформлення трудових відносин позбавляє найманого працівника права вимагати від роботодавця належних умов праці, оплати праці на рівні не нижчому, ніж встановлено державою.

 Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, громадянин автоматично та власноручно позбавляє себе права на рівність у своїй гідності та правах. Оскільки трудовий договір є двосторонньою угодою між найманим працівником та роботодавцем, де право однієї сторони відповідає обов’язку іншої, використання тіньової зайнятості для роботодавця призводить до позбавлення права вимагати виконання роботи належним чином, підпорядкування найманого працівника внутрішньому трудовому розпорядку, тощо.

Неоформлений трудовий договір є не тільки грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою ряд проблем для самого працівника. Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісяця і в повному обсязі звітує роботодавець, з якої здійснюється сплата єдиного соціального внеску, забезпечує працівника повної соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи - зараховується в повному обсязі в стаж, який буде разом з розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати.

Перевагами офіційного працевлаштування для працівників є  сплачені із заробітної плати страхові внески, гарантії з боку роботодавця щодо дотримання норм трудового законодавства,  можливість захисту законом прав та інтересів працівників і розгляду трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем, в судовому порядку. Роботодавець, в свою чергу, сплачуючи офіційно податки за оформленого належним чином працівника протягом тривалого часу, економить на сплаті значних штрафних санкцій, які у разі накладення, потрібно буде сплатити одразу.

Хоча для Управління Держпраці превентивна робота є пріоритетною, зазначив начальник Управління, штраф за використання праці без офіційного оформлення на даний час високий і складає 111 690 грн. за кожну особу, щодо якої скоєно дане порушення (30 мінімальних заробітних плат, відповідно до абз.2 частини 2 статті 265 КЗпП України).

     За недопущення до перевірки з питань легалізації трудових відносин штрафна санкція складає 100 мінімальних заробітних плат – 372 300 грн.

    Сергій Подорожний та Людмила Філоненко відповіли на численні питання присутніх. 

 

Державна служба України з питань праці

 

 

  

Департамент соціального захисту населення Кіровоградської обласної адміністрації 

 

 

 Управління Головдержслужби України в Кіровоградській області

 

ОУНБ Д.І. Чижевського (іноформаційна платформа з питань праці)